В новините
 
26.11.2008 23:11   Новината е видяна 3909 пъти
Булгаргаз АД ще осигури за големите енергийни потребители плавно увеличение на цените на природен газ през 2009 г.

На проведена късно снощи (25 ноември 2008 г.) работна среща между ръководствата на „Булгаргаз” АД, национално представителните бизнес организации и големите потребители на енергия бе прието предложението на БСК да се въведе нов механизъм за по-плавно поемане от бизнеса и гражданите на тежестта на очакваното повишение на цената на природния газ от 1 януари 2009 г. Това ще позволи бизнесът да поеме „глътка въздух” в началото на следващата година, като разплаща разсрочено договорените с „Булгаргаз” АД количества природен газ.

В съответствие с договорните клаузи с доставчиците на газ, цената на газа се определя на основата на цената на микс от петролни продукти през последните 9 месеца. Това предопределяше, поради високите цени на петрола през този период (100-147 долара за барел), необходимостта от шоково увеличение на цената на газа. Този шок се утежняваше допълнително съществено от факта, че съгласно методологията, при определяне на цената се вземаше валутния курс лев/долар не за 9-месечието, а за последния месец, който също беше значително по-висок.

Припомняме, че още на предишната работна среща, на 11 ноември т.г., по същия повод БСК предложи на ръководството на „Булгаргаз” да обсъди възможността за вземане на „мостов” кредит (например, от Български енергиен холдинг), с който да покрие повишените разходи в разплащанията си с доставчика на природен газ, а бизнесът да има възможност да разсрочи своите плащания към „Булгаргаз” по взаимно приемлива процедура. Този механизъм е съобразен с очакванията след 1 април 2009 г. да спадне съществено цената на газа във връзка със споменатия по-горе 9-месечен цикъл.

По същество, предложението на БСК бе подкрепено от всички участници в срещата, включително от ръководството на „Булгаргаз”, което пое ангажимента да предложи няколко опции за решаването на проблема. Детайлите предстои да бъдат обсъдени до края на настоящата седмица.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |