В новините
 
01.12.2008 18:05   Новината е видяна 5953 пъти
Стартира Национална Антиспин кампани

Мотото на стартиращата Национална Антиспин кампания по повод 1 декември е "Всеки ден е АНТИСПИН ден. БЪДИ В ЧАС!"

Всяка година Министерството на здравеопазването, Програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН", Програмата на ООН за ХИВ/СПИН и Коалиция АНТИСПИН инициират реализирането на Национална АНТИСПИН кампания. Тази година кампанията е насочена към младите хора и широката общественост и има за цел да подобри тяхната информираност относно развитието на епидемията и да повиши чувствителността им по отношение на проблема.

Косвените цели на кампанията са:
- Да бъдат стимулирани младите хора да се предпазват от инфектиране като използват презервативи.
- Да проверят своя ХИВ-статус.

Епидемията от СПИН е една от водещите причини за смърт в световен мащаб, и за която до сега не е намерено лечение.

Милиони са хората по света инфектирани с ХИВ. Над 33000000 души в света живеят с вируса на СПИН. На всеки 12 секунди 1 се инфектира, на всеки 16 секунди 1 умира. По заболеваемост от СПИН на първо място са Централна и Източна Африка, следвани от Източна Европа и Азия. Най-бързото разпространение на СПИН в историята от 2002г. насам преживява Източна Европа.

За България броят на официално регистрираните в МЗ ХИВ-серопозитивни лица към 15.07.2008г. е 878, от които 63 лица са новооткрити от началото на тази година. За същият период през 2007г. са били регистрирани 48 серопозитивни. Запазват се тревожните тенденции да се откриват ХИВ позитивни лица сред младите хора: 30% от новооткритите са лица от 18 до 25г., до 50% от новооткритите са лица употребяващи интравенозни наркотици.

Дирекция “ООЗ” при РИОКОЗ–Бургас работи по Национална програма “Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” и по-конкретно по Компонент 7 на Програма “Превенция и контрол на ХИВ/СПИН в и извън училищата”.

Целта на тази програма е да повиши информираността на младите хора за начините за предпазване от ХИВ и да способства за изграждане у тях на отговорно поведение.

Проведеното от Дирекция “ООЗ” при РИОКОЗ гр. Бургас през първи учебен срок на учебната 2008/2009г. поредно анкетно проучване за ниво на здравни знания, свързани с ХИВ/ СПИН и ППИ, обхвана общо 300 ученици от 8-ми клас -109 жени и 191 мъже на 5 Бургаски училища : ПГМЕ, ПГЕЕ „Константин Фотинов”, ПГТ ”Асен Златаров”, ПГСАГ ”Кольо Фичето”,СОУ ”Иван Вазов”.

Целта на проучването бе не само да провери знанията на младите хора, но и да им подскаже, да им даде знания за възможните рискове, свързани със сексуалното поведение. Съдържанието на въпросите имаше и за цел да насочи вниманието и мисленето им към отговорно лично поведение и не на последно място да провокира нагласи за толерантно и хуманно отношение към онези хора, които вече са станали жертви на СПИН.

Участвалите в анкетата млади хора са наясно за сериозността на поставените въпроси:
- 98% от анкетираните деца са наясно, че СПИН е смъртоносна болест.
- 98% знаят, че заразяването с ХИВ–вирусът на СПИН най-често става по полов път, но по-малка част 74,3% са информирани, че рискът от заразяване е един и същ, независимо от сексуалната ориентация (хомо, хетеро или бисексуална) 18,7% не знаят, а 7% не смятат така.
- 94% от младите хора знаят, че ХИВ се съдържа и пренася чрез телесните течности – кръв, сперма, вагинален секрет, майчино мляко, 5,3% не знаят, 0,7% не смятат така.
- 74% от учениците нямат знания или са с погрешни такива, че човек може да се зарази при кръводаряване, а 9% смятат, че няма риск от заразяване с вируса на СПИН при кръвопреливане.

По отношение на ситуациите, при които наистина има риск от заразяване, повечето младежи са информирани, че това е възможно:
- при секс без презерватив - 93,7%, при орален секс – 64,7%, при анален секс – 67% , при вагинален секс – 84%;
- при ползване на общи прибори за инжектиране – 79,3%;
- при татуиране – 38,3%;
- при пробиване на уши – 22,3%;
- акупунктура – 70%;
- при ползване на общи самобръсначки – 23,7%;
- ползване на обща четка за зъби – 50,7%.

Относително добра е осведомеността на учениците по отношение на ситуациите, при които липсва риск от заразяване при контакт с ХИВ-позитивен човек:
- при ръкуване или прегръдка – 98%;
- танцуване – 84%;
- общ басейн – 76,3%;
- употреба на общи прибори за хранене – 63,3%;
- ухапване от комар – 60%;

Прави впечатление, че половината от анкетираните ученици 53,4% правят разлика между вирусоносител и болен от СПИН, 31,3% са категорични, че това е едно и също състояние, а 15,3% признават, че не знаят.

77,7% знаят, че наличието на ППИ създава по-голям риск от заразяване с ХИВ. Като най-известни ППИ сред младежите се очертават: СПИН 92,6%, сифилис 72%, бактериална вагиноза 48% , генитален херпес 47,7%, хепатит В и С 40%. По-малко известни са гонорея 30%, хламидиаза 27,3%, кандидоза 23,3%, трихомониаза 17,3% и кондиломи 23,7%. Около 7% от децата не правят разлика между инфекциозни болести /варицела, вариола, морбили/ и болести предавани по полов път.

75,3% са информирани, че при някои полово предавани инфекции липсват начални симптоми, 8% са убедени, че това не е така, а на останалите 16,7% им липсва информация.

92,4% знаят, че за сега най-надеждното средство за предпазване както от нежелана бременност, така и от полово предавани инфекции, включително и СПИН е презервативът.

В изследването не се констатираха съществени различия по полов признак, но се наблюдават известни различия в знанията между учениците от различните училища.

От направеното анкетно проучване се установи, че по-голямата част от децата са добре здравно информирани, което говори за утвърждаване на един добър модел на обучение от страна на здравни специалисти, педагози, психолози. Много удачна се оказа практиката на обучение „Връстници обучават връстници”. Необходимо е за в бъдеще да продължи мултиплицирането на моделите с цел още по-добра здравна култура на подрастващите.

И тази година Дирекция „Опазване на общественото здраве” във връзка с реализиране на дейности по Превенция и контрол на СПИН, туберкулоза и ППИ продължи работата по здравно обучение в УВЗ, ДДЛРГ (дом за деца, лишени от родителски грижи), лица в неравностойно положение.

От началото на 2008г. до момента през вирусологична лаборатория при РИОКОЗ Бургас са се изследвали общо 4090 лица за ХИВ носителство, от които: 3000 лица са преминали през КАБКИС и 1090 души по подразделения на Национални програми, касаещи Превенция и контрол на ХИВ/СПИН, ППИ. До момента няма новооткрити случаи. 

Дирекция ""ООЗ"" напомня, че единственият начин за установяване на Вашия ХИВ – статус, т.е. дали сте заразен или не с ХИВ, е кръвен тест. Ранната диагностика е от изключително значение за борбата с болестта. Това може да направите в КАБКИС - Кабинет за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/ СПИН, намиращ се в РИОКОЗ, ул. “Александровска” 120 ет. 5 кабинет № 38 тел. 056/81-62-57.

От м. юли 2006 г. освен за ХИВ вирусоносителство, в КАБКИС-4 (гр. Бургас) се предлагат още 3 допълнителни изследвания: за сифилис, хепатит В и хепатит C, както и възможност за бързо установяване на ХИВ статуса чрез 10 минутен тест. Абсолютно се спазва изискването за анонимност и дискретност, както за споделената лична информация, така и за резултатите от изследванията.

РИОКОЗ-Бургас ще се включи в общинската кампания за отбелязване на Световният ден за борба със СПИН по следният начин:
участие в бързо анонимно и безплатно изследване в мобилните кабинети от 10 до 12 ч. разположени на 3 места в гр. Бургас: БСУ пл. “Тройката” и Часовника на Община Бургас.
ще се проведе антиспин кампания и в следните градове:
2 декември гр. Айтос от 12 до 15ч.
4 декември гр. Сунгурларе от 12 до 15ч.
9 декември гр. Средец от 10 до 12ч.
 
На тези дати ще се извърши промоция на КАБКИС, ще се разпространяват здравнообразователни материали и кондоми.
Участие в кампанията ще се вземат Сдружение “Доза oбич”, Областен ромски съюз и Сдружение “Каритас”.

Нека младите хора да бъдат предупредени за всички възможни рискове, преди да е станало късно, защото в ерата на СПИН това вече е въпрос на живот и смърт!
 
Източник: Дирекция “ООЗ”, РИОКОЗ - Бургас





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |