В новините
 
02.12.2008 17:00   Новината е видяна 5087 пъти
ЕС дава 70 милиона лева на безработните

Близо 15 бургаски работодатели вече са кандидатствали по ОП „Развитие на човешките ресурси”. Постъпили са и 4 междинни плащания, като финансирането за Бизнес център - Бургас е одобрено 100%. Това коментира Велина Тодорова, директор на местния клон на Агенцията по заетостта в петък на семинар в Поморие. Одобрени са и три проекта за бюрата по труда в Карнобат, Айтос и Сливен. Експертите от държавната институция се събраха на форум в петък, за да отчетат дейността си и новостите в програмата. 

В началото на 2009 година предстои отварянето на нова схема по ОП „Развитие на човешките ресурси” за предприемачество, която цели насърчаването на безработни да започнат собствен бизнес. По нея са предвидени общо 70 милиона лева. Така 50 милиона лева ще бъдат предоставени под формата на безвъзмездни грантове за лицата, които успешно са преминали през обучение по предприемачество. Останалите 20 милиона лева  ще бъдат дадени на консултантските фирми, които ще извършват обучението на безработните лица. Те ще бъдат избрани чрез тръжна процедура. Предвижда се по тази схема да бъдат обхванати общо 10 000 души.

Не се предвиждат ограничения във възрастта на безработните лица и на практика могат да кандидатстват всички, които желаят да започнат собствен бизнес. Всяка кандидатствала и одобрена фирма ще получи безвъзмездна помощ в размер на 50 000 лева.
От догодина предстои стартирането на операция по ОП „Развитие на човешките ресурси” за повишаване на заетостта на младежите чрез трайното им включване на пазара на труда. По нея се предвижда обучение на лица до 29-годишна възраст по чужди езици и информационни технологии. Операцията е на стойност 15 милиона лева. Има регионален обхват и ще се реализира в областите Варна, Добрич, Пазарджик, Пловдив, Сливен, Софийска област, Стара Загора, Хасково, Шумен и Ямбол. Очаква се в нея да бъдат включени 10 400 младежи. От тях 7 300 ще преминат чуждоезиково обучение, а останалите - обучение по информационни и комуникационни технологии.

Източник: в. Фактор





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |