В новините
 
04.12.2008 16:41   Новината е видяна 4846 пъти
ЕП обсъди приоритетите на предстоящия Европейски съвет

В навечерието на Европейския съвет на 11 и 12 декември, депутатите обсъдиха трите основни точки в програмата му, а именно: климатичните промени и енергийния пакет, отговора на икономическата криза и напредъка по Лисабонския договор. Повечето лидери на политическите групи се обединиха около необходимостта от постигане на компромис по климатичния пакет на 17 декември в Страсбург и подкрепиха предложенията на Комисията за излизане от икономическата криза.
 
Френско председателство
 
Министърът по европейските въпроси на Франция Jean-Pierre Jouyet подчерта, че трите основни теми на предстоящия на 11 и 12 декември Европейски съвет ще бъдат Лисабонският договор, отговорът на ЕС на икономическата и финансова криза, както и борбата срещу климатичните промени. Относно Лисабонския договор той подчерта, че току-що в Ирландия са се състояли консултации между основните политически сили за намиране на изход от създалата се ситуация.
 
Изводът от тях е, че страната не трябва да се изолира в Европа и че е желателно нейното пълно участие в ЕС. Френският министър напомни, че Европейският съвет ще представи пътна карта за предстоящите стъпки по влизането в сила на Договора от Лисабон.
 
Европейска комисия
 
Председателят на Европейската комисия José Manuel Barroso подчерта, че през следващите няколко седмици европейските лидери ще се изправят пред три големи предизвикателства, които могат да бъдат преодолени само ако трите основни европейски институции продължат да работят заедно, всяка от тях изпълнявайки своята роля в преследването на общите цели:
- вземане без отлагане на решителни мерки за икономическото възстановяване на Европа;
- да се покаже, че Европа може и има възможност да стане първата световна икономика без въглерод;
- да се направи пътна карта за прилагането на Договора от Лисабон.
След това г-н Barroso разгледа подробно мерките, предвидени за всеки един от тези проблеми.
 
Говорители на основните политически групи
 
От името на ЕНП-ЕД говори Joseph Daul (Франция), който приветства възстановителния план на Комисията. Според него той е "подходящ инструмент за справяне с настоящите трудности", но подчерта, че "икономическата и социална кохезия в нашите страни трябва да остане главен приоритет", като друг приоритет трябва да бъде избягването на спиралата на рецесията.
 
Според г-н Daul участниците в преговорите по климатичния пакет трябва да направят всичко възможно за постигане на задоволително споразумение, като фактът, че е постигнат прогрес по някои от текстовете, е положителен знак.
 
Poul Nyrup Rasmussen (ПЕС, Дания) изтъкна, че 21 милиона ще бъдат безработни до една година, като до 2010 г. те ще станат 25 милиона, "ако не направим нещо". Той подчерта важността на наличието на "истинска координация" при вземането на мерки срещу настоящите финансови трудности и предложи на държавите-членки да инвестират 1% от своя БНП "тази година, през 2010 и 2011 г."
 
Graham Watson (Великобритания) заяви от името на групата на АЛДЕ, че са необходими спешни мерки: "трябва да останем в Пакта за стабилност, да запазим конкурентоспособността и да посрещнем предизвикателствата пред Договора от Лисабон, но трябва да действаме бързо".
 
Относно климатичния пакет г-н Watson подчерта, че ако не се вземат мерки сега, сметката ще стане много по-голяма. "Сделката за емисиите на CO2 от колите показва колко лесно може да се поеме по пътя на най-малкото съпротивление, да се оставят различни интереси да минат пред глобалните интереси."




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |