В новините
 
04.12.2008 17:00   Новината е видяна 6214 пъти
Странджански къщи получават лого за качество

Двадесет и две къщи за гости и туристическото сдружение в село Бръшлян ще получат сертификат за качество “ Странджа”. Те са първите, на които се присъжда запазената марка и ще носят специално изработеното лого, съобщи Мария Патронова – експерт по туризма в Природен парк „Странджа”. Емблемата ще бъде връчена на собствениците на туристически стоки и услуги на официална церемония на 8 декември в село Граматиково.

Лого се присъжда на къщите за гости, производителите на мед, фермерите и предприемачите в селския и екологичен туризъм в Странджа. То ще бъде знак за гаранция на качеството на предлаганата стока или услуга, обясни Патронова.
Сертифицираните къщи за гости ще отговарят на редица критерии. Те са насочени към икономия на природните ресурси – използване на енергоспестяващи уреди, санирани сгради, снижаващи разходите за отопление. Туристическите услуги трябва да са насочени към опазването на природата – насочване на посетителите към обществения транспорт и велосипедите. Ще бъдат предлагани екологични храни от местни продукти, обясни Мария Патронова.

Минималните изисквания за екокъщите и туристическите услуги са – да представят забележителностите на района чрез печатни и електронни материали. На посетителите трябва да се предлагат карти с маршрути в Странджа, информационни брошури и да им се осигурява водачество на територията на парка. В допълнителните изисквания влизат запознаването с правилата за поведение в парка, както и осигуряването на панорамни гледки.
На 8 декември логото “ Странджа” ще получат къщи от Малко Търново, Бръшлян, Граматиково, Бродилово и Българи.

Знакът бе избран с конкурс, в който участие взеха 84 предложения на 45 автори. Той представлява стилизирано дъбово листо, образувано от хълмовете на планината, които се отразяват в морето.  Комисията, определила победителите, бе съставена от представители на местните институции и сдружения, регионални неправителствени организации, бизнес структури и собственици на къщи. Сертификатът, който носи логото, има за цел да развие селско стопанство, туристически услуги и оферти, базирани на „зеления” имидж на Странджа.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |