В новините
 
08.12.2008 17:00   Новината е видяна 5093 пъти
Превантивни мерки на пътна полиция във връзка с 8 декември

По време и след  празника на студентите - 8 декември, се създават значителни предпоставки за настъпване на тежки пътно-транспортни произшествия  по вина и с участие на млади водачи с недостатъчен опит поради движение с превишена скорост и употреба на алкохол. Увеличава се вероятността за нарушения на обществения ред на лица в нетрезво състояние. Във връзка с тези специфични рискове, през периода 7-9 декември ща бъде  осигурено засилено полицейско присъствие и контрол по пътищата към заведения, хотели, хижи и др., в които ще празнуват студенти, като ще се извършват проверки за управление след употреба на алкохол, превишаване на разрешените скорости, ползването на предпазни колани.

Като честити празника на всички студенти и им пожелава добро настроение и успех, отдел “Пътна полиция” - ГД “Охранителна полиция”  предупреждава водачите и техните спътници за значителния риск от пътни злополуки по време на пътуванията към местата за празнуване и обратно.

- Ако вашата студентска компания  реши да пътува с автомобил за празнуване на 8 декември, най-добре е да шофира водач с възможно по-голям стаж и опит.
- Автомобилът следва да е напълно подготвен за зимни условия – с подходящи за сезона гуми, изправни светлини, чистачки, отопление. Ако пътувате в планината, непременно трябва да разполагате с вериги за сняг и буксирно въже.
- Резервоарът трябва да е зареден с повече гориво от обичайното, защото не е изключен престой в колони при влошаване на времето.
- Изберете така времето на пътуване, че да не се налага движение в колони и на фарове.
- Особено важно е вашият шофьор да управлява само абсолютно трезвен – на отиване и на връщане. Компромисите могат да завършат трагично. Не забравяйте, че сте му поверили живота си!
Веселото настроение и еуфоричност  на всички в компанията, по време на път може да доведе до отклоняване вниманието на шофьора. Не го настройвайте към състезаване с другите на пътя. Постарайте се да му осигурите условия за съсредоточаване и стриктно спазване на правилата. Ако си позволява да прави рискови маневри и превишава скоростта, постарайте се да промените поведението му на пътя.
- Ако пред вас някои се готвят да управляват в нетрезво състояние, не оставайте безучастни и направете всичко необходимо да предотвратите опасността. Потърсете съдействие от ваши колеги. Ако се наложи, сигнализирайте веднага на полицията на тел 166, безплатно, от вашия мобилен телефон.
- Ако ви предстои да шофирате на другия ден, не прекалявайте с алкохола. Не забравяйте, че трябва да спрете с наздравиците поне 8 часа преди да седнете зад волана.
- Ако след празничната вечер вашият шофьор още е под въздействие на алкохола, отложете пътуването или предоставете управлението на друг водач от компанията.
- Не се съгласявайте да ви вози неправоспособен. Така поставяте в голям риск неговия и собствения си живот.  
- Задължително поставете предпазните колани, за да се предпазите при евентуален инцидент.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |