В новините
 
18.12.2008 19:04   Новината е видяна 4821 пъти
Пътнотранспортни нарушения: глобите от чужбина вече ще трябва да бъдат плащани

В момента шофьорите, извършили пътно нарушение в държава-членка, различна от тяхната собствена, често избягват плащането на наложената им глоба. На 17 декември ЕП ще гласува законодателно предложение, което да гарантира, че шофьорите ще могат да бъдат идентифицирани и ефективно глобени, когато извършват нарушения където и да било в ЕС. Обхванати са следните нарушения: каране с превишена скорост или в нетрезво състояние, неизползване на обезопасителен колан и преминаване на червена светлина.
 
Докладът на Инес Аяла (ПЕС, Испания), приет днес с 594 гласа "за", 35 "против" и 40 "въздържали се", е силно критичен към актуалната ситуация, при която шофьорите често избягват ефективното понасяне на санкции. "Тази относителна ненаказуемост подкопава целите на пътната сигурност и насърчава шофьорите да не спазват правилата за движение по пътищата в другите държави-членки, тъй като те знаят, че няма да им бъдат наложени санкции", подчертава докладчикът.
 
Членовете на ЕП считат, че приемането на тези мерки ще допринесе за увеличаването на сигурността по пътищата в Европа. ЕС си е поставил амбициозната цел да намали с 50% броя на загиналите по пътищата до 2010 г. Като цяло обаче за периода 2001-2007 г. напредъкът при намаляването на броя загинали при пътни инциденти е слаб, а през 2007 г. не е регистриран никакъв прогрес.
 
Според изследване на въздействието от 2007 г., 30% от смъртните случаи по пътищата се дължат на превишена скорост, 25% на каране в нетрезво състояние, 17% на неизползване на обезопасителен колан и около 4% на преминаване на червена светлина.
 
Глобите от чужбина ще трябва вече задължително да бъдат плащани
 
Законодателното предложение въвежда прилагането на електронна система за обмен на информация между държавите-членки относно извършените нарушения. Създадените за тази цел електронни системи трябва да гарантират сигурността и поверителността при обмена на данните.
 
Регистрационният номер на колата и другите лични данни ще бъдат изпратени за проверка в случай на засичане на нарушение. След извършването на тази проверка от държавата-членка, в която превозното средство е регистрирано, съответните компетентни национални власти трябва да изпратят уведомление за извършено нарушение на собственика, в което да се съдържа размера на санкцията. Шофьорите трябва да бъдат информирани и за правилата, процедурите и възможностите за обжалване на санкцията.
 
При изпращане на уведомление за нарушение то трябва да съдържа като минимална информация наименованието на компетентния за изпълнението на санкциите орган и описание на съществените подробности относно нарушението.
 
В него трябва да бъдат посочени също така размерът на паричната санкция, различните процедури за плащане, срокът за извършване на плащането, възможностите за оспорване на основанията за нарушението и за обжалване на решението за налагане на парична санкция.
 
Уведомлението трябва също да информира собственика, че ако откаже да плати глобата, това ще бъде съобщено на съответните компетентни органи на държавата-членка, в която живее, с цел решението да бъде изпълнено. Изпълнението на решението трябва да бъде приложено по същия начин, както за сходни глоби в държавата-членка на нарушителя.
 
Насоки на ЕС за безопасност по пътищата
 
Докладът добавя към предложението на Комисията серия от насоки за повишаване на безопасността по пътищата в ЕС. Така например депутатите искат проверките на скоростта с автоматично оборудване да бъдат увеличи с 30% в държавите-членки, където броят на смъртните случаи надхвърля средната стойност за ЕС. По отношение на шофирането в нетрезво състояние държавите-членки трябва да гарантират, че най-малко 30% от водачите ще бъдат проверявани всяка година. По отношение на използването на обезопасителен колан трябва да се провеждат "интензивни контролни операции" (най-малко шест седмици годишно) в държавите-членки, където по-малко от 70% от населението използва обезопасителен колан, по-специално в местата и във времето, когато нарушенията са най-чести.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |