В новините
 
06.01.2009 22:47   Новината е видяна 3994 пъти
Единствената незряща студентка по информатика учи в БСУ

Илиана Калчева или Ани, както я наричат близки и приятели, е единственият у нас незрящ студент, който се обучава по специалност “Информатика”. Трета година ямболлийката учи в Центъра по информатика и технически науки на Бургаския свободен университет. Две нейни колежки от специалността “Журналистика”  - Анелия Димова и Елена Коева направиха специален филм, в който представят уникалния случай.
“Имах голямо желание да уча именно информатика!”, категорична е Ани. На кандидатския изпит в БСУ тя се представя отлично – отговорите й на теста са оценени от комисията с “Много добър” 5.25. С учебния процес също се справя на ниво. Помага й и фактът, че още от пети клас работи с компютър, специално приспособен за използване от хора с увредено зрение.
С диктофон Ани записва лекциите. На упражнения работи с лаптопа си, специално за нея е оборудвано работно място в компютърна зала, като РС-то е снабдено със синтезатор на реч. Изпитните материали получава в електронен вариант и така се подготвя за сесиите. Известни затруднения изпитва при работата с графиките и чертежите, но с малко помощ се справя и с тях.
“Мога да кажа, че и преподавателите, и колегите са хора с изключително открити сърца! Те не ме приемат като незряща, а като една от тях.”, откровена е студентката.
“Категоричен съм, че Ани не е ползвала никакви преференции при кандидатстването си в университета – тя просто беше много добре подготвена. Тя е много упорита и амбициозна, не правим никакви разлики между нея и останалите студенти.”, посочва доц. д-р Станислав Симеонов, заместник-декан на ЦИТН. Във факултета имат известен опит в работа с хора с увредено зрение. Реализират се и няколко проекта в това направление, включително и приспособяването на Линукс за незрящи.
Според преподавателите Ани винаги е показвала на изпитите резултати доста по-добри от средното ниво в обучението по информатика. Оценките й са в рамките на “Много добър”. Най-силно обаче тя се изявява по математика.
“Преди да постъпи в гимназията, Ани искаше да следва “Право” - просто има много незрящи юристи. Но в десети клас започна активно да изучава информатика. Още тогава една ямболска компютърна фирма - “Баланс”, започна да й помага и така си продължава до днес”, казва майката на Илиана Калчева.
Повод за гордост на самата Ани, нейното семейство и преподавателите й от БСУ е фактът, че освен успешен студент, бъдещата информатичка вече е и реализиран специалист – от три години работи към Центъра за незрящи в Ямбол.  Там тя учи хора с нейната съдба да се справят с компютърната техника, дава консултации, инсталира програми и пр.
А освен информационните технологии, другата й голяма страст е да рисува. Да се справи с живописта й помага известният ямболски художник Цветан Казанджиев. В момента Ани продължава обучението си в БСУ и очаква своите “очи на четири лапи” - куче-водач, специално обучено да помага на незрящи.


http://factor-bs.com/news-7007.html





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |