В новините
 
12.01.2009 16:50   Новината е видяна 4718 пъти
Природозащитници и експерти на ДАГ подготвиха проект за изменение на Закона за горите заради замените

За съжаление не беше постигнат консенсус за замените на гори. За законодателя са оставени два текста – единият премахва замените напълно, а вторият ги ограничава значително и въвежда 5-годишна забрана на застрояване на заменените терени. Разработен е и вариант за продажба на гори чрез търг - в случай на нужда от развитие на определени региони.

Експерти от коалицията „За да остане природа в България” и Държавната агенция по горите (ДАГ) завършиха предложение за изменение на Закона за горите заради замените на гори. Очакванията на неправителствените организации са тази седмица председателят на ДАГ да внесе разработеното съвместно предложение за предварително обсъждане в парламентарната Комисия по земеделие и гори.

Работната група от представители на ДАГ и природозащитниците беше създадена на 30 май в отговор на писмо на 30-те неправителствени организации от коалицията „За да остане природа в България” до министър председателя и след официална среща с председателя на ДАГ.

За съжаление не беше постигнат консенсус за замените на гори. За законодателя са оставени два текста – единият премахва замените напълно, а вторият ги ограничава значително и въвежда 5-годишна забрана на застрояване на заменените терени. Разработен е и вариант за продажба на гори чрез търг - в случай на нужда от развитие на определени региони.

Същевременно Държавната агенция по горите продължава да отказва да наложи временен мораториум върху нови замени на гори, както и върху промяна на предназначението на горите от направените вече замени.
По неофициална информация в ДАГ има депозирани над 4000 искания за замени на гори, а 195 преписки са почти завършени или завършени. Някои от тях стоят за подпис на бюрото на председателя на ДАГ.

Ето защо коалицията „За да остане природа в България” отново внесе отворено писмо до министър председателя с настояване на наложи мораториум върху замените на гори,какъвто действаше в периода от 23 юли 2007 до 30 април 2008г.

За периода от 30 април до 25 май 2008 г., Държавната агенция по горите извърши непазарни замени на 12 800 дка държавен горски фонд, разположен основно по Черноморието, Боровец, Пампорово и Перелик с 35 000 декара частни и общински гори, закупени евтино основно в Северна България и Родопите. С това държавата претърпя загуби от няколкостотин милиона до над милиард лева. Цените на терените за застрояване по морето и планинските курорти варират между 40 и 500 евро за м2 по данни на брокерски агенции.

След изсичането на заменените гори и застрояването по Черноморието и около планинските курорти ще бъдат унищожени няколко места от европейската екологична мрежа Натура 2000. Това ще доведе до санкции от страна на Европейската комисия, които ще бъдат плащани от всички български граждани, припомнят природозащитниците.

Източник: Зелени Балкани





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |