В новините
 
15.01.2009 17:15   Новината е видяна 4710 пъти
ЕП смята да публикува информация за присъствието и разходите на депутатите

В доклад, който ЕП прие днес, депутатите призоват европейските институции да отворят още повече достъпа до своите регистри и документи за гражданите. Те настояват Съвета да направи публичен достъпа до всички свои документи, като в същото време Парламентът трябва да публикува още повече информация относно дейността на своите членове, включително данни за техните разходи и за присъствието им в ЕП.
Докладът на Marco Cappato (АЛДЕ, Италия) относно публичния достъп до документи на Европейския парламент, Съвета и Комисията, беше приет днес с 355 гласа "за", 195 "против" и 18 "въздържали се".
 
В него депутатите констатират, че Европейският съюз и неговите държави-членки постепенно са еволюирали до признаването на истинско право на достъп до документи на институциите, като според тях през 2007 г. достъп до документи е бил предоставен в по-голям брой случаи, отколкото в предишни години. Въпреки това те подчертават, че все още съществуват пропуски при прилагането на регламента за достъп до документи, които основно се дължат на различни тълкования на неговите разпоредби.
 
Парламентът призовава европейските институции да вземат допълнителни мерки за увеличаване на прозрачността на тяхната дейност, което е "условие за тяхната законност, легитимност и отчетност".
 
Съветът трябва да преразгледа своите правила за публичност
 
Членовете на ЕП припомнят, че европейските институции имат задължението да гарантират публичността на своята дейност, принцип, който беше потвърден от Съда на европейските общности в неговото решение по делото, заведено от бившия европейски депутат Маурицио Турко. Съдиите от Люксембург считат, че юридическите становища на Съвета, които са част от законодателната дейност, трябва да бъдат разкрити, като същевременно ограничиха мотивите, поради които може да бъде отказан достъп до даден документ.
 
Според депутатите това решение трябва да накара Съвета да преразгледа своите правила за публичност на всички документи и информации, включително относно самоличността на членовете на националните делегации и на работните групи.
 
ЕП водещ по отношение на прозрачността
 
Европейските депутати смятат, че ЕП трябва да има водеща роля по отношение на публичността и прозрачността в ЕС. Поради това той трябва да стартира "извънреден план за действие" преди парламентарните избори през 2009 г., давайки повече информация за дейността на членовете на ЕП, присъствието и участието им в парламентарната работа (например колко дни всеки депутат е присъствал в ЕП и кога е гласувал), както и информация за техните разходи и надбавки. Този вид информация трябва да бъде достъпна на всички официални езици на ЕС.
 
Единен портал на ЕС за информация и документи
 
ЕП счита, че достъпът до информация, свързана с европейските институции, все още продължава да бъде "осеян с пречки път" за обикновените граждани. За да се преодолее този проблем, трябва да бъде създадена специална "междуинституционална търсачка", включваща информация от всички европейски институции, както и единен регистър/портал на ЕС за информация и документи, който да позволява на гражданите да проследят дадена процедура и да имат достъп до всички документи, свързани с нея.
 
Институциите трябва да осигурят също така по-голяма прозрачност по отношение на процедурите на комитология, както и относно споразуменията на първо четене, постигнато между институциите на ЕС при процедурата за съвместно вземане на решение (така наречените "трилози").




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |