В новините
 
13.01.2009 22:23   Новината е видяна 4788 пъти
Депутатите отбелязаха тържествено 10-годишнината на еврото

Днес в Европейския парламент в Страсбург се проведе тържествено заседание по повод десетгодишнината от въвеждането на еврото като официална валута на ЕС. В заседанието взеха участие президентът на Европейската централна банка Jean-Claude Trichet, председателят на Еврогрупата Jean-Claude Juncker, комисарят по икономическите и валутни въпроси Joaquín Almunia и бившият френски президент Valéry Gisgard d'Estaing.
 
В своята реч при откриването на тържественото заседание председателят на ЕП Hans-Get Pöttering нарече общата валута "бастион на икономическата стабилност". По-нататък той подчерта, че въвеждането на еврото преди 10 години е изисквало кураж и решимост, след което поздрави основните политически фигури, играли водеща роля при въвеждането на общата валута. Според неговите думи това е било едно от най-важните исторически решения, вземани в ЕС.
 
Г-н Pöttering изтъкна в своето слово, че еврозоната е символ на макроикономическа стабилност, като в контекста на световната финансова криза еврото е предпазило европейските икономики от нейните най-лошите проявления. По този начин то е доказало своята роля на стабилизиращ фактор, както например в Ирландия, където последствията от кризата биха били много по-тежки без еврото.
 
Председателят на ЕП каза в заключение, че въвеждането на еврото представлява доказателство, че ЕС може да взема важни решения за благоденствието на своите граждани. Според него валутният съюз е първата крачка към по-нататъшното задълбочаване на политическата и икономическата интеграция в ЕС.
 
След председателя на ЕП говори Jean-Claude Trichet, президент на Европейската централна банка. Той отбеляза, че еврото е "едно от най-големите постижения на Европа... Един ден то ще бъде разглеждано като решителна стъпка по пътя към още по-тесен съюз на народите на Европа".
 
"След въвеждането на еврото, европейските граждани се радват на ниво на ценова стабилност, което преди беше постигнато само в няколко страни от еврозоната." Според него ценовата стабилност е директна придобивка, от която се ползват всички граждани, тъй като тя защитава приходите и спестяванията и намалява разходите за заеми, подпомагайки по този начин инвестициите, създаването на работни места и просперитета в средносрочен и дългосрочен план.
 
"В последните месеци видяхме и друга полза от еврото: финансовата криза показа, че в развълнуваните финансови води е по-добре да си на голям, солиден и здрав кораб, отколкото на малък плавателен съд", каза той в заключение.
 
Еврото и Европейският валутен съюз са "неоспорим успех", с който европейците могат да се гордеят, и който осигурява сила и стабилност в сегашната криза, подчерта в своето изказване комисарят по икономическите и валутни въпроси Joaquín Almunia.
 
Той отбеляза, че еврото е станало втората световна валута, служейки, както и доларът, като инструмент на международната търговия и плащания. "За над 330 милиона граждани в 16 страни то е също така символ на споделена идентичност и ключова част от европейския проект", продължи комисарят, подчертавайки, че стабилността и ниската инфлация са подпомогнали търговията и инвестициите между членовете на еврозоната и са допринесли за създаването на 16 милиона работни места - 3 пъти повече, отколкото през предходното десетилетие.
 
"Това тържество е оправдано", каза бившият френски президент Valéry Gisgard d'Estaing, тъй като еврото представлява "най-големият принос към европейския проект след въвеждането на директни избори за Европейския парламент през 1979 г."
 
Според него успехът на еврото е надминал очакванията дори и на неговите създатели, тъй като за десет години то се е превърнало във втората световна валута. В заключение бившият френски президент изтъкна, че стабилното управление на общата парична единица е "нашият щит във времена на криза".




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |