В новините
 
16.01.2009 20:01   Новината е видяна 4843 пъти
Сладурът и Бонбонът, Бургазлии



С всеки изминал ден до датата, за която е определена следващата общинска сесия – 22 януари, местните  политици се доближават, без да си дават сметка, до оная критична точка, след която духът на омразата може да бъде изпуснат от бутилката и да взриви публичното пространство в града ни.

От ударната вълна няма да пострадат толкова обстрелваните обекти на съответната вражеска политическа сила, колкото собствените им електорати, които следят отблизо изявите на своите кумири.


Какво наблюдаваме след оставката на общинския шеф Валери Симеонов?

Вместо   постепенно затихване на скандала с джамията и провеждане на конструктивен диалог, от който да изкристализира подходяща фигура за слагане в овакантения стол, представителните групи в местния парламент преминаха в нова фаза, задълбочаваща конфликта. Физиономиите на опозиционните лидери  /поне тези, които все още продължаваме да възприемаме като такива въпреки умишлено разбърканата каша с пренареждането на ново мнозинство в ОбС/ по време на мирния протест пред Областната управа в сряда показаха, че разделението между тях се задълбочава. Шефът на герберите Димитър Бойчев стоеше заобиколен от своите с карамфили в ръце, председателят на сините Вълчо Чолаков следваше неотклонно подчинените си с плакати срещу  тройната мафия, а Валери Симеонов и подгласниците му Валентин Касабов и Стоян Иванов бяха заели  миманса зад гърбовете на атакистите, развяващи националните знамена. Нито един от тримата водачи не прекоси своеобразната демаркационна линия и не  размени дума с “партньора” си, с когото всъщност би трябвало заедно да протестират срещу правителството. Подучуваха се жлъчни подмятания, усещаха се остри погледи изповед вежди. Според понеслите се слухове, разривът между доскорошните партньори ГЕРБ и „Атака” е толкова голям, че и двете страни са подели кампания за подготовка на личностни компромати.
Из града вече се носят слухове, че това ще е следващият етап от започналата война – най-гнусната, с черния пиар. Чака се кой ще направи първата стъпка. Откъм „Атака” твърдят, че чашата на търпението им е преляла след изявлението на Димитър Бойчев за оформил се нов съюз “БСП-„Атака”-ДПС”. Националистите няма да загърбят темата с джамията и се очаква в скоро време да започнат подписка в Меден рудник, за да кажат жителите там имат ли нужда от мюсюлманския храм, или не. Тази инициатива ще е не по-малко изнервяща от клипа с воя на мюeзина и ликовете на 30-те съветници от ГЕРБ, БСП, Център 5 /където са ДПС/ и групата на Ваклин Стойновски, който се върти по 5 пъти дневно в СКАТ. И скоро няма да бъде свален, защото, по думите на журналисти от там, излиза, че провеждат учение за населението – да знаело какво го чака, когато се построи джамията. А че “джамията в Меден рудник” ще е ключовата дума, около която „Атака” ще изкара предизборната си кампания за парламента, е ясно за всички останали в ОбС, което направо ги вади от релси. В тая ситуация на тлееща омраза неуспелият кандидат за кмет Ваклин Стойновски действа като катализатор с предупреждения до независимите /по думите му/ медии, че сесията на 22 януари ще е незаконно свикана и че решенията й ще са без правна стойност, защото не била гласувана оставката на Симеонов. Самият той със сигурност е наясно, че твърденията му са безпочвени, но пък за сметка на това още повече разпалват враждата. Вчера попитахме двама утвърдени юристи в областта на общинското и административно право – университетският преподавател Евгений Мосинов/БСП,/ и Вълчо Чолаков /СДС/, които споделят едно и също мнение - че няма нередности в процедурата, спазени са законът за местното самоуправление и местната администрация, както и правилникът за организацията и дейността на ОбС. Опитахме да вземем мнението и на Иван Витанов – бивш областен управител и  юрист, който е в групата на Стойновски, и би било логично да го съветва по правни въпроси. Витанов предпочете да запази неутралитет и не пожела да коментира.
“Ако нивото в отношенията между отделните групи продължи да пада и  квалификациите на лична основа загрубеят, може да се стигне дотам, че вместо да работят за града ни, съветниците да прекарват цялото си време по съдилищата в наказателни процеси за обида и клевета”, заяви един бивш председател на местния парламент от годините на демокрацията. Тогава оценката ни за общинските съвети, с които работеше Йоан Костадинов през последните си два мандата, ще скочи много рязко нагоре. Даже последният, който остана в историята като едно ООД, ще ни се стори най-почтената, професионална  и хуманна структура на фона на задаващата се каца с помия.  

В-к Фактор
http://www.factor-bs.com/news-7128.html




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |