В новините
 
16.01.2009 20:25   Новината е видяна 4558 пъти
Рунтавелка

Казват, че ....
Бургас ще получи безвъзмездна техническа помощ по програма „Джаспър” (JASPERS) за разработване на проект за цялостна модернизация на градския си транспорт. Помощта включва подготовка на апликационна форма на проекта за кандидатстване по ОП „Регионално развитие”. Цялата предпроектна подготовка ще приключи до края на 2009 г., а през 2010 г. реално Бургас ще кандидатства за финансова помощ в размер до 50 млн. евро. Предпроектната подготовка включва проучвания, изготвяне на ОВОС-и, същинско проектиране и множество други дейности.

Добрата новина кметът на Бургас Димитър Николов и заместникът му по европейските въпроси Ивелина Василева научиха в София, по време на инициирана по този повод среща с участието на представители на МРРБ, Европейската инвестиционна банка, Европейската банка за възстановяване и развитие и Европейската комисия.

Бургас е избран за пилотен град по проекта измежду всички останали големи градове у нас, заради високата компетентност и готовност на местната администрация за кандидатстване и усвояване на европейски средства. От процедурата по подготовка и изпълнение на проекта в Бургас ще се учат останалите български общини. В описанието на проекта се предвижда удължаване на тролейбусната мрежа с 19 км. до к-сите „Славейков” и „Изгрев”, закупуване на 20 нови тролея, поетапна подмяна на 100 стари с нови автобуси, изграждане на интегриран център за управление на градския транспорт, включително връзки към управлението на светофарните системи, поставяне на информационни табла по спирките на градския транспорт, внедряване на системи за електронно таксуване в автобусите и тролейбусите, подобряване материалната база на „Бургасбус” и евентуално изграждане на вътрешноградска железница.

Първата официална среща между Общинска администрация и чуждестранните консултанти по програма „Джаспър”, които ще помагат и ще следят за подготовката на проекта, ще се осъществи на 3 февруари в Бургас. 


* Програмата „Джаспър” (JASPERS) е инициатива на ЕК, Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие и има за цел да оказва съдействие при подготовка на големи проекти, кандидатстващи за финансиране със средства от Европейския съюз.






Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |