В новините
 
17.01.2009 16:37   Новината е видяна 5164 пъти
Ден на отворените врати на Оперативна програма „Транспорт”

В деня на отворените врати на Оперативна програма „Транспорт" министърът на транспорта Петър Мутафчиев набеляза основните приоритети в работата на Управляващия орган за 2009 година, които ще са насочени главно в пътния и железопътния сектор. Това са проектите „Електрификация и реконструкция на жп линия Свиленград - Турска граница", Автомагистрала „Струма" Лот 1 и Лот 4, Автомагистрала „Марица", Връзка на автомагистрала „Хемус" с околовръстен път на София.

Министърът припомни, че Оперативна програма „Транспорт" и Оперативна програма „Околна среда" бяха едни от първите програми, одобрени от Европейската комисия. Именно тези две програми управляват значителна част от средствата, отпускани от Европейските и Кохезионния фондове в България. Още от ноември месец 2007 г. се работи съвместно с крайните бенефициенти по подготовката на инфраструктурните проекти, включени за финансиране по Оперативна програма „Транспорт". Той изрази увереност, че до средата на тази и началото на следващата година всички проекти по Оперативна програма „Транспорт" ще бъдат подготвени, за да може да се използва формулата N+3, която ще позволи по-дълъг период за финансиране и изпълнение на проектите.

Стартирането на реалните строителни работи по проекта за разширението на метрото в София е един от безспорните успехи на Оперативна програма „Транспорт" за 2008г. Министърът обясни, че подготвителната работа по проекта е започнала още през 2006 г., когато трябваше да се обоснове включването му за финансиране от Оперативна програма „Транспорт" като се докаже реалната реализация на интермодалността на пътниците.

Министърът на транспорта изказа задоволство от подобрената съвместна работа с бенефициента Национална агенция „Пътна инфраструктура", както и ролята на заместник министър-председателя Меглена Плугчиева при подобряване на институционалното взаимодействие и координацията на работата, която при инфраструктурните проекти е от изключително значение.

От своя страна заместник министър-председателят Меглена Плугчиева заяви, че сме поставили началото на един коренно различен принцип на работа и взаимодействие между институциите, обществото и Европейската комисия и изрази увереност, че трябва да се продължи с този темп и с много повече прозрачност и отчетност пред българските граждани. Меглена Плугчиева посочи резултата от подобрената работа на всички оперативни програми - докато през месец юни 2008 г. подписаните договори са били на стойност  73 млн лева, то към декември месец са 1 милиард 786 млн лева. Според нейните думи „този количествен скок е добър, но трябва да сме сигурни, че процедурите са прозрачно, добросъвестно, обективно и професионално проведени". Трябва да сме наясно, че при изпълнението на тези проекти се търси общ ефект от действието на всички оперативни програми. Те са свързани помежду си, затова говорим за цялостна Национална стратегическа референтна рамка, като инструментариум, с който подобряваме обществено-икономическата и социалната обстановка в страната, търсим комбинираният ефект от действията на тези програми, обясни вицепремиерът.

Заместник министър-председателят припомни взетото в края на годината от правителството решение за обявяване като свой приоритет именно сферата на инфраструктурните проекти, чиято подготовка е изключително тежка. Тя подчерта ролята и значението на работата с експертите от Джаспърс и Европейската инвестиционна банка и обяви, че очаква двете институции да открият свои офиси в София.

Меглена Плугчиева изрази своята убеденост, че Оперативна програма „Транспорт" работи добре.

Според Ръководителя на Управляващия орган Нели Йорданова изминалата 2008 г. беше белязана с много трудности, но и с много успехи. Без добро взаимодействие на всички нива, не можем да постигнем успехите, които сме постигнали до момента.

За разлика от останалите оперативни програми, ОП „Транспорт" няма и не обявява схеми за набиране на оферти, избор на бенефициенти, което поставя програмата малко в страни от интереса на широката публика. „Това, което трябва да постигнем с ОП „Транспорт" след изграждането на големите инфраструктурните проекти, ще бъде на практика доказателство, че широката публика ще е най-големият ни бенефициент, защото именно тя ще ползва тази инфраструктура", заяви Нели Йорданова.

Заместник-изпълнителният директор на Национална агенция „Пътна инфраструктура" Асен Антов и Мария Чакърова, директор на Дирекция „Стратегическо развитие и инвестиционна политика" в Национална компания „Железопътна инфраструктура" представиха подробно проектите в пътния и железопътния сектор, предвидени за  финансиране по ОП „Транспорт". Те набелязаха и основните затруднения, срещани при подготовката и изпълнението им - забавени отчуждителни процедури, липса на достатъчно експертен състав, подценяване на работата по подготвителните етапи на инфраструктурните проекти.

 

Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерияАрхив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |