В новините
 
17.01.2009 16:51   Новината е видяна 3806 пъти
В диалог с европейските си партньори започваме подготовка за стартиране на един от блоковете на АЕЦ „Козлодуй”

Според премиера Сергей Станишев най-важно е да не бъдат допуснати проблеми в енергетиката

Предприети са действия да започне техническа подготовка за отваряне на един от блоковете на АЕЦ "Козлодуй". Това съобщи министър-председателят Сергей Станишев. Отварянето на реактора ще стане след диалог с Европейската комисия и със страните-членки на Евросъюза, и при условие, че газовата криза продължи неопределено време, подчерта премиерът. Не можем да действаме едностранно и да поставим пред свършен факт нашите партньори – затова водим с тях постоянен диалог. Но в тази ситуация нашата най-голямата отговорност е пред българските граждани – да не допуснем проблеми в енергетиката, категоричен бе премиерът. Той уточни също, че в технически план за стартиране на един от блоковете са необходими 45 дни.

Премиерът Сергей Станишев отбеляза, че за разлика от Словакия, според Договора за присъединяване на България към ЕС, страната ни има право да предприеме такава стъпка в кризисна ситуация. Моята позиция е, че решението за закриване на 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй” не се основава на обективна и ефективна експертиза, МААЕ и експерти винаги са твърдели, че реакторите отговарят на международните стандарти, каза още той. Решението за затваряне на реакторите беше наложено под условие в преговорния период, преди това правителство да бъде формирано, отбеляза Сергей Станишев.

В отговор на въпрос дали е необходимо да се проведе референдум за отварянето на блокове на АЕЦ „Козлодуй” Сергей Станишев каза, че това решение трябва да бъде взето от Народното събрание. Всички институции трябва да носят своята отговорност и да предприемат действия, отговорни пред българските граждани и европейските партньори, добави Станишев.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |