В новините
 
20.01.2009 13:55   Новината е видяна 4391 пъти
Майкрософт България стартира мащабно обучение за начални учители в цялата страна

По време на обучението, учителите ще се запознаят с нов метод на преподаване, чрез интегриране на технологиите в началното образование
 


19 януари 2008 г. София. Майкрософт България в партньорство с Министерството на образованието и науката и Регионалните инспекторати по образованието започва провеждането на обучителни семинари за начални учители. Обучението е в рамките на програмата „Партньори в познанието” на Майкрософт и ще обхване над 700 начални учители в цялата страна.


„Организирането на обучителните семинари е част от поетите ни ангажименти към българското образование в рамките на Меморандума за сътрудничество, който подписахме с Министерство на образованието и науката през юни 2008 г. Той е част от най-голямата образователна програма на Майкрософт - "Партньори в познанието", по линия, на която ще инвестираме над 1 млн. долара в българското образование в периода 2008-2012. Ние продължаваме да инвестираме в обучението на българските учители и в предоставянето на образователни ресурси, защото вярваме, че по този начин ще помогнем за изграждането на съвременна, иновативна икономическа среда, основана на знанието. Не случайно стартираме с провеждане на обучението в годината, обявената от Европейската комисия за година на иновациите. Ние също искаме българските учители да продължават да мечтаят, да творят и да прилагат най-новите образователни практики и подходи в учебния процес”, каза Огнян Киряков, генерален директор на Майкрософт България.


Целта на семинарите е да запозаят учителите с нов метод на преподаване чрез интегриране на технологиите в началното образование - "Модел за интердисциплинарно ситуационно обучение в началното училище при интегриране на технологиите". Моделът, учебната програма и проектите са разработени от екип от университет "Проф. Асен Златаров" в Бургас с ръководител доц. д-р Румяна Папанчева. Те са съобразени изцяло с държавните образователни изисквания за учебно съдържание за началното училище. 


Новият метод на преподаване е базиран на проектно-ориентирания подход, интердисциплинарния характер на работа, екипната форма на организация на учебния процес, както и разработването на система за оценка и самооценка на учениците.


„С помощта на тази методика учителите в началните училища ще могат успешно да обучат своите възпитаници да използват съвременните информационни технологии. Предложената система работи в насока възпитаване в дух на толерантност и зачитане мнението на околните, развиване на умения за работа в екип и водене на диалог. Особено ценна е работата по формиране на умения за оценка и самооценка. Прилагането на методиката би довело до възпитаване на съвременни граждани на света, готови да се справят с всяко предизвикателство – от използване на съвременни ИТ до умения за водене на диалог и решаване на конфликти – път за постигане на един по-добър свят за всички”, коментира доц. Румяна Папанчева, ръководител на екипа, създал новият модел на преподаване в началното образование.


Семинарите са с продължителност 2 дни (от 9 до 17 часа) и са безплатни за участниците в тях. Всеки учител, преминал курса на обучение, получава комплект учебни материали и сертификат за преминато обучение, който удостоверява, че е квалифициран да провежда обучение в клас при интегриране на технологиите в началното училище.  


Обученията се организират със съдействието на Регионалните инспекторати по образованито в страната. Те изпращат информация за провеждането на обучителните семинари до всички училища, в които има начално образование. 


Семинари ще се проведат, както следва: 22-23 и 24-25 януари във Варна, 19-20 и 21-22 февруари в София, 12-13 март в Кърджали, 14-15 март в Хасково, 19-20 март Ямбол, 4-5 април в Русе, 7-8 април във Велико Търново, 9-10 април в Плевен и 11-12 април в Монтана. 


Повече информация, графика на провеждане и инстркуции за подаване заявки за включване в обучителните семинари могат да бъдат намерени на сайта на „Мрежа на учителите - новатори”: http://www.teacher.bg/story.aspx?id=213 


За програмата „Партьори в познанието”:


"Партньори в познанието" е глобална програма на Майкрософт, която се стреми да насърчи активното използване и прилагане на новите технологии в образователния процес. Основната цел на програмата е да улесни достъпа на училищата до технологии,  да насърчи иновативните подходи в педагогиката и професионалното развитие на учителите, както и да предостави ресурси на образователните лидери да насърчават, внедряват и управляват промените в образователните процеси. Към момента в глобалната инициатива „Партньори в познанието” участват 106 държави. По специално разработените образователни програми са обучени  над 5 милиона учители от 101 страни, които преподават на близо 112 милиона ученици. 


За шест години години от старта на програмата "Партньори в познанието" в България:

8 учебни програми, създадени по поръчка на Майкрософт от световно признати специалисти в прилагането на ИКТ в учебния процес, са локализирани методически и дидактически от преподаватели от водещи български университети.
Разработена е и апробирана учебна програма "Интердисциплинарно обучение с интеграция на ИТ" за началната степен”.
Обучени са над 18 000 български учители в партньорство с водещи образователни институти и университети;
През учебната 2005/2006 година стартира пилотен проект в 25 училища (9-12 клас), в които е въведен технологичен профил „Предприемачество и бизнес”, базиран на разработени от Майкрософт програми. Проектът се осъществява в партньорство с Джуниър Ачийвмънт България. На този етъп технологичиния профил е въведен в над 80 училища в страната.
Локализиран е и адаптиран за нуждите на българските учители порталът „Мрежа на учителите-новатори”: www.teacher.bg
Стартира програмата „Академия за информационни технологии”, насочена към средното образование.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |