В новините
 
20.01.2009 19:40   Новината е видяна 4173 пъти
Приключва Проект “Овластяване на безвластните”
В края на м. януари приключва Проект “Овластяване на безвластните” - Създаване на доброволчески младежки групи от ромската общност за опазване на обществения ред в районите с преобладаващо ромско население на територията на Община Бургас”, финансиран от Институт “Отворено Общество”.

     Проектът стартира в началото на юни миналата година, като партньори в начинанието бяха :

     - Комисията за Обществен ред и сигурност  /КОРС / към Община Бургас,

      - Областна Дирекция на МВР - Бургас,

      - Зонално жандармерийско подразделение /ЗЖП/ гр.Бургас,

      - Дирекция „Управление на кризи, обществен ред и сигурност” към Община Бургас.

      Основна цел на проекта е превенция на противообществените прояви, нарушаващи реда и спокойствието в ромската общност и опазване на околната среда, чрез създаване на добролни формирования от младежи от общността за подпомагане на полицейските действия в кварталите „Победа” и „Горно Езерово”. Идеята, дошла от представители на самата общност бе реализирана от Фондация “Областен Ромски Съюз” - Бургас, чрез сформирането на отряд от 20 младежи от турската и ромската общност от бургаските квартали «Победа» и «Горно Езерово». Младежите осъществяваха патрулна дейност в кварталите, съвместно с представителите на органите на реда, преминавайки преди това обучение върху нормативната база, касаеща опазването на общественият ред и противо-обществените прояви. Отрядниците съблюдаваха за спазването на реда и сигурността на населението в кварталите, наброяващо общо 6 000 души;

      В резултат на проекта са подобрени : реда и сигурността в двата квартала, както и условията на живот на ромското население, чрез опазване на околната среда. Предоставена е възможност на живущите в квартала да поемат отговорност за собствения си живот, както и алтернатива за младите хора от ромските квартали да придобият знания и умения за участие в процеси по овластяване и самоорганизация на общността. Създадени са предпоставки за повишаване на сигурността на рискови зони, обществени места и райони, необхванати от патрулната функция на полицията. Оптимизирана е борбата с престъпността, създавайки съпричастност с проблемите на потърпевшите.

      От заключителната среща по проекта е създаден филм, който ще бъде ноу-хау за изработване на методика за работа с общността. 


Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерияАрхив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |