В новините
 
21.01.2009 13:08   Новината е видяна 4642 пъти
Трансвагон губи над половин милион евро от спрения газ

Ако загубите надхвърлят 1 млн., предприятието ще бъде принудено да спре напълно”, категоричен е Попеску


Само за седмица „Трансвагон” АД отчита над половин милион евро загуби от липсата на газ като основен източник за отопление и производство. Това съобщи собственикът на единственото в страната дружество за строителство на вагони Георге Попеску.
На този етап в „Трансвагон” са спрени няколко от цеховете - ковашко-пресовия цех и цеха за боядисване на вагони. Останалите поддържат занижен режим на работа. Заварките стават при определени температури и там работата също е спряна.
„Ако минем на мазут, ще харчим по 50 тона на ден – разходът е огромен, инсталациите не са работили от години. Ако кризата с газа продължи, това ще бъде фатално за индустриалното производство”, смята Попеску.
„Трансвагон” работи изключително по договори с външни клиенти. Поради забавяне на изпълнението, се очаква те да предявят неустойки по договорите, което ще утежни положението. „Ако загубите от липсата на газ надхвърлят един милион евро, предприятието ще бъде принудено да спре напълно”, категоричен е Попеску.
През 2008 година „Трансвагон” АД инвестира 2 млн евро в закупуването на нови модерни машини и линии с цел повишаване производителността на труда и качеството на продукцията. Има подписани договори за износ на продукция с водещи фирми в областта на металургията и транспорта в Германия и с Люксембургските железници за „Арселор митал”.
Ръководството на дружеството обмисля механизмите за неустойки. Преговаря с другите потърпевши фирми за търсене на общ механизъм за компенсиране.
Индустриалците смятат, че спирането на доставките на газ е грешка на държавата. А тя сама не може да иска компенсации, тъй като доставчици са други фирми.
„Между „Газпром” и „Булгаргаз” има още три фирми-посредници, които само фактурират и вземат комисионни. Това, че държавата няма директен договор и да отговаря за него, е скандално. Както и пълната зависимост от този договор. Липсата на резерви, на друг източник или на доставчик на газ е катастрофа за правителството”, смята Георге Попеску.

 





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |