В новините
 
28.01.2009 23:04   Новината е видяна 5602 пъти
Младият заместник областен управител на Бургаска Област - Стефан Кенов в интервю пред Черноморски Фар

Стефан Кенов е един от двамата заместник областни управители от НДСВ в Бургас. Младият юрист спечели доверието на съпартийците си и бързо стана публично лице на царистите. Той ще води кампанията на партията  в региона за предстоящите избори за Европейски парламент и Народно събрание, след като в неделя бе избран за шеф на областния предизборен щаб.

Роден е на 18 декември 1980 година във Варна. Учил е в Карнобат, а по-късно висше образование е завършил в БСУ, специалност „Право“. Работил е в лесничействата в Карнобат и Садово. Женен, с едно дете.

- Г-н Кенов, Вие ще водите предизборната кампания на НДСВ в областта, но вече политическата атмосфера в Бургас е доста нагорещена, като се има предвид битката, която водят ГЕРБ и „Атака“ тук. Запознат ли сте в дълбочина с конфликтите и каква кампания ще води НДСВ в тази ситуация. Странични наблюдатели ли ще бъдете, или ще вземете отношение по най-горещите въпроси, които се очертават в Бургас?

- При всички случаи конфликтът между ГЕРБ и „Атака“ в Бургас и ГЕРБ и БСП в Айтос са най-значимите в цялата област, това са най-невралгичните точки. В голяма степен те ще се запазят до изборите, тъй като са целенасочени и се правят именно заради това. Трагичното в цялата тази история е, че точно двете партии, които се целят във властта, показаха за една година управление в общините, че не могат да пазят коалициите, които създават, не могат да надмогнат личните си интереси и пристрастия за сметка на по-големите проблеми, които са по места. В общи линии двата проблема са много различни, но ако вземем конфликта между кмета Врабчев и шефа на Общинския съвет Орлов в Айтос, аз не виждам почти нищо в него, освен предизборна кампания, водена от ГЕРБ, и опита да се разграничи от БСП. Там тези взаимоотношения обаче ще доведат до криза, защото кметът ще остане без подкрепата на Общинския съвет, което в случая не е добре. Ще спре развитието на общината през следващите 3 години, ако не се намери механизъм общинските съветници да седнат на една маса и да се разберат в името на общината. В Бургас аз лично следя отблизо работата на Общинския съвет, въпреки че в областна управа това не ми е ресорна община.

- НДСВ не участва в местната власт в Бургас. Имате ли своя позиция по една от най-горещите теми през последните месеци в Бургас, а именно строителството на мюсюлмански молитвен дом в „Меден рудник“, която създаде много конфликти?

- Личното ми мнение като човек, като либерал е, че прекалено много се политизира въпросът с джамията и с православния храм в „Меден рудник“. Един религиозен храм и една религия са нещо много лично от страна на всеки човек, а тук две партии узурпираха идеите и това се превърна в основната им движеща сила през последните месеци. Дали да има, или да няма джамия – би следвало да го решат самите граждани.  Прекалено много се изостря проблемът, аз не знам дали хората го следят в детайли, но самото решение на Общинския съвет е за разработване на ПУП, към настоящия  момент въобще не се говори за издаване на разрешение. След разработването на ПУП той ще се гледа от експертни съвети, след това ще има възможност дори Общинският съвет да подаде жалба срещу него. Много предизборна стана тази тема и тя почна да нагарча на обществото. Аз лично живея в Карнобат до джамията и другата религия по никакъв начин не ме кара да се чувстваме застрашени  нито аз, нито другите православни християни, нито децата ни. За мен всяка религия трябва да съществува спокойно, и без да притеснява  другите, да може да следва своите обреди, обичаи, празници. Другият проблем, чрез който ГЕРБ се рекламира е, че едва ли не е тяхна идеята за изграждане на православен храм в „Меден рдуник“. Идеята за тази църква е още отпреди ГЕРБ да съществува като партия. В продължение на доста години е избиран парцелът. В началото на настоящия мандат, през 2006 година, държавата чрез областния управител прехвърля терена на църквата и започват първите копки. Доколкото имам информация, средства са се събирали през годините, но първият голям акт е на общината с влагането на пари от общинския бюджет. Но по предварителни сметки строежът ще струва 4-5 млн. лева, кой ще ги осигури и не е ли това един предизборен блъф на общинска администрация, с 600 хил. лева не може да се направи църквата. Строежът на православен храм отдавна е бил основан на дарения от населението. Доколко „Меден рудник“ има нуждите и възможностите, ще го покажат самите граждани. Но аз смятам, че ако се поеме една обществена инициатива, не само чрез партийна кампания чрез SMS, която се афишира като акция на ГЕРБ, идеята ще има много по- добра подкрепа. Инициативата трябва да си остане на настоятелството и гражданската инициатива и партиите се оттеглят от този въпрос.

- И все пак явно това ще са част от горещите теми, около които ще се водят основните битки по време на кампанията. Вие на какво ще заложите, за да привлечете вниманието на бургазлии?

- На първо място кампанията трябва да е позитивна. По никакъв начин няма да отричаме идеи, хора, виждания. Няма да търсим конфронтация по никакъв начин. Ние сме страна по договора, който се сключи за честни избори и 20 % от нашите плакати ще бъдат насочени към това, че купуването на гласове е престъпление. На второ място ние ще се обърнем към нашите симпатизанти и членове по места, за да използваме техните виждания, идеи и интелект за изграждането на една добра регионална предизборна програма. Тя ще бъде съобразена с националните приоритети в областта на икономиката и продължаване на политиката на НДСВ, която сме следвали. При всички положения курсът ще бъде продължен в икономическата политика, в семейството, социалната политика, засилване на нашето присъствие в проблематиката на здравеопазването, защото в крайна сметка при такава здравна реформа има основни точки, които са пропуснати. Сега внасяме закона за правата на пациента. Надявам се в края на март да имаме една добре структурирана програма, която да обявим пред обществото. Самото писане ще стане чрез множество обществени обсъждания по основните проблеми, така че не само хора от НДСВ, но и представители на гражданското общество могат да се включат. Големи са проблемите по инфраструктурата, водоснабдяването и канализацията в някои населени места, има обекти, които в община Бургас вече се правят, но това не е единственото населено място в региона. Ние сме сигурни, че погледите основно ще бъдат насочени към Бургас, но няма да забравим и малките населени места, така че програмата ни ще бъде балансирана.

- Има доста коментари, че накрая на мандата НДСВ ще се опита да излезе от коалицията, за да не бъде свързвана с негативи от управлението с ДПС и БСП. Ще има ли удари под кръста на регионално ниво със сегашните ви коалиционни партньори?

- По отношение на излизането на коалицията – всяка коалиция се прави за мандат, затова визирах и общинските съвети в Бургас и в Айтос. Когато правиш някаква коалиция, определяш приоритети на управлението и ги отстояваш 4 години, като трябва да се стремиш към ползотворна политика към хората. Но това, което е по-важното, е, че от 2005 година до днес ние винаги сме показвали своето лице в коалицията, никога не сме се водили от БСП и ДПС, винаги сме отстоявали принципите си, ако щете дори и с гласуване „въздържал се“, с много борби, които проведохме в социалната сфера, например за програмите „ин витро“,  за увеличението на майчинството, за промените в изборното законодателство, които предстоят. Ето, например мога да посоча един положителен акт на общинска администрация в Бургас със създадения с 200 хиляди лева фонд „Ин витро“ в общината, което показва, че една нова партия като ГЕРБ напълно подкрепя наши инициативи, които са на национално ниво, и е хубаво тези общини, които са с възможности като Бургас, да ги следват.

- Как ще изберете представителя на областта в листата на НДСВ за евроизборите. Възможно ли е Соломон Паси да бъде водач  за Европейския парламент и Вие да сте едно от новите лица в нея, а главният секретар Илчо Дуганов да е водач на листата за Народно събрание?

- Евроизборите са най-силната ни страна. Към настоящия момент не сме обсъждали представители на Бургас в листата. Той ще бъде избран от Областен съвет най-вероятно и ще бъде одобрен от централния предизборен щаб. Като мои фаворити за водач на листата мога да кажа много имена – имаме Европеец на годината в лицето на г-жа Меглена Кунева, Биляна Раева върши перфектно работата си, Гергана Грънчарова - също, имаме заместник министри на външните работи, имаме огромен ресурс от кандидати за евродепутати.  Да видим другите какви кандидати ще представят. Въпросът е ние да мобилизираме хората да отидат да гласуват, защото при прогноза на избирателна активност 30-40%, ако са отделно изборите за европейски и български парламент, ще се покаже нашето отношение към европейските институции и каква представителност ще имат тези хора, които изберем. Аз съм убеден, че план минум – 1 евродепутат ние ще имаме, но е несериозно с избирателна активност 30% да изпращаш евродепутат на България, която е нов член, обърната е към Европа и всячески се стреми да се впише в голямото европейско семейство.

- Категорично ли ще участвате самостоятелно в изборите?

- При всички положения. НДСВ е сериозна партия, която от създаването си е била в управлението на страната и смятам, че е несериозно да се явяваме в голяма коалиция. Ние ще сме със самостоятелни листи и за Европейски парламент, и за Народно събрание.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |