В новините
 
01.02.2009 16:16   Новината е видяна 4772 пъти
Бургаски виолончелист спечели стипендия за Лондон

Венци Хърков от НУМСИ „Проф. П. Владигеров“ отива да учи в престижното висше училище „Гилдхол“
Абитуриентът от Националното училище за музика и сценични изкуства „Проф. П. Владигеров“ Венцислав Хърков отива да учи виолончело в престижния лондонски колеж „Гилдхол“. На специално прослушване в английската столица талантливият ученик на Радка Джагарова излезе напред от около 40 кандидати-конкуренти от различни страни и с изпълнения на Паганини и Дворжак спечели 1-годишна стипендия за обучението си. Финансовата подкрепа е на стойност приблизително 3500 евро.
Венци ще продължи да усвоява тънкостите на струнния инструмент при проф. Стефан Попов, с когото отдавна имат професионални контакти – поне 5 лета младежът е участвал в майсторските класове, които успелият българин провежда в Бургас.
„Изпитът беше в края на миналата година, а писмото с радостната новина получих тоя месец. Засега нямам никакви притеснения, долу-горе съм наясно. Бяхме с баща ми в Лондон, видях условията, ясно е, че ще работя, за да се издържам. Но това не ме плаши, свикнал съм“, бодро прозвуча Венци, за когото денят не е минал нормално, ако не свири поне 4-5 часа.
Смята обаче, че блуждаенето с инструмент в ръка, дори и 10 часа да е, не е от полза. Трябва концентрация на вниманието, „фината настройка“ на ръцете да усвоява. Това и други детайли Венци ще учи 4 г. в Лондон. Голямо предизвикателство за него е фактът, че ще бъде в класа на същия проф. Попов, едно от големите имена сред съвременните виолончелисти.  
„Мечтата ми е да стана известен концертиращ артист. Затова предпочетох обучение в чужбина. У нас висшето образование не е лошо, но не е от най-висша класа. Затворена е системата и перспективата е силно стеснена, особено пред музикантите. Това определено трябва да се промени. В чужбина има шанс за контакти, има по-широк хоризонт“, разсъждава абитуриентът.
Венцислав Хърков е дете на музиканти – майка му, Тодорка Бинева, е диригент на хор „Родна песен“, преподава солфеж в музикалното училище, а баща му Стефан Хърков е професор по история на музиката в Шуменския университет. Любовта към виолончелото момчето дължи на дядо си Иван, който бил фармацевт, но често опъвал струни на челото.
След множество награди на даровития бургаски възпитаник от различни конкурси, след ярки изяви в Унгария, Турция, Австрия, Германия и САЩ предстоящото обучение в Лондон идва съвсем логично. До заминаването му през септември му предстои дипломиране и най-вече успешно преминаване през бариерата на матурите – освен специалния предмет, той ще се явява още по български и по английски език.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |