В новините
 
03.02.2009 12:54   Новината е видяна 4202 пъти
Основни теми на пленарната сесия на ЕП в Страсбург (2-5 февруари)

Сред законодателните акценти на пленарната сесия на ЕП в Страсбург (2-5 февруари) са санкции за работодатели на незаконни имигранти и краен доклад на Комисията по климатични промени: "2050: Бъдещето започва днес". Депутатите ще гласуват също доклад относно развиване на южния газопреносен коридор, включващ Набуко и Южен поток, и доклад относно грижите за деца и възрастни родители официално да се признаят за труд.  

Санкции за работодатели на незаконни имигранти. Между 4,5 и 8 милиона нелегални имигранти работят в строителството, земеделието, хотелиерството и в други сектори в ЕС. Проектодирективата, която ЕП ще разгледа на предстоящата си сесия в Страсбург, предвижда санкции - наказателни за най-тежките случаи - за техните работодатели, лишаване от право на участие в търгове за обществени поръчки и получаване на помощи. Според депутатите трябва да се търси отговорност от предприятията в случаите, когато техните подизпълнители наемат нелегални имигранти.


Краен доклад на Комисията по климатични промени: "2050: Бъдещето започва днес". Докладът, който ЕП ще гласува на 4 февруари, съдържа множество конкретни препоръки за създаването на европейска интегрирана политика по въпросите на климатичните изменения. Депутатите вземат за основа целта на ЕС да ограничи повишаването на глобалната температура до по-малко от 2°C и призовават за намаляване на емисиите на парникови газове с 25% до 40% до 2020 г. Те предлагат същевременно подробни мерки, които трябва да бъдат предприети в ключови икономически сектори.

Грижите за деца и възрастни родители официално да се признаят за труд. Някои хора едновременно са родители, грижат се за възрастни хора, зависими от тях, и активно участват на пазара на труда. Докладът за преодоляване на дискриминацията на основата на пола и солидарността между поколенията, който ЕП ще гласува на 3 февруари, настоява за официално признаване - особено в областта на социалното осигуряване и професионалния статут - на дейностите, свързани с възпитанието на децата и грижите за зависими лица.


Борба срещу сексуалната експлоатация на деца и детската порнография. Според доклад, който Европейският парламент ще гласува на 3 февруари в Страсбург, "сприятеляването с деца с цел сексуална злоупотреба" (на английски grooming) и педофилските чат-стаи и форуми в интернет трябва да бъдат криминализирани. Депутатите предлагат сексуалното престъпление срещу деца в или извън ЕС да подлежи на екстратериториално наказателно законодателство, а ЕС от своя страна трябва да финансира програми за превенция.


Тържествено заседание с Mahmoud Abbas, президент на Палестинската автономия. На 4 февруари от 12 часа местно време в Европейския парламент в Страсбург ще се състои тържествено заседание с участието на президента на Палестинската автономия Mahmoud Abbas, който ще изнесе реч пред депутатите. По време на януарската си сесия ЕП проведе дебат и прие резолюция относно положението в Газа, в която се настояваше за постигане на примирие, гарантирано от механизъм, който може да включва разполагането на "многонационално присъствие".


Депутатите ще гласуват резолюция по повод положението в Косово. На 4 февруари в Европейския парламент в Страсбург депутатите ще проведат дебат по повод положението в Косово, след което на 5 февруари

ще гласуват резолюция по въпроса. Основните точки в нея ще бъдат започналата на 9-ти декември 2008 г. мисия EULEX на ЕС и ролята на специалния представител на Европейския съюз в Косово. 5 от 27-те държави-членки все още не са признали независимостта на Косово.

Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерияАрхив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |