В новините
 
06.02.2009 23:12   Новината е видяна 4469 пъти
Бургаският бизнес атакува социалните програми

Небивал интерес предизвика поредният годишен семинар на “Агенцията по заетостта” /АЗ/ за новите  програми и насърчителни мерки за заетост сред бургаските работодатели. В момент на финансова криза, когато хиляди служители могат да бъдат освободени заради фирмите, изправени през фалит, новите възможности на социалното министерство се оказаха панацея за задаващата се безработица в региона. Десетки работодатели от Руен, Айтос, Бургас, Царево, Несебър, както и представители на общини живо се интересуваха и задаваха въпроси за финансирането от държавата.
АЗ реализира програми и насърчителни мерки за заетост и обучение, които всяка година се регламентират с Националния план за действие по заетостта /НПДЗ/. В него се определят основните цели и действия на политиката по заетостта, целевите групи, към които ще бъдат насочени проектите, програмите и мерките за заетост и обучение, видовете стимули и техните размери, предоставяни на работодатели и обучаващи институции, безработни и заети лица.
Деветият НПДЗ е разработен като основен инструмент за ограничаване последствията на икономическата криза върху заетостта и пазара на труда.
В него е предвидено с Постановление на МС да се регламентира изплащането на компенсации до 120 лева на човек за 3 месеца на работници и служители, преминали на непълно работно време. Средствата в национален мащаб са 6 753 081 лева за над 18 700 лица.
И през 2009 г. ще се реализират утвърдени през предходни години  национални програми. По най-масовата НП"От социални помощи към осигуряване на заетост" за Бургас вече са включени 150 лица. По НП"Асистенти на хора с увреждания", по която се осигурява предоставянето на грижи в домашна среда, са участвали над 70 бургазлии. Програмата"Старт на кариерата" ще  даде възможност на младежи до 24 години, завършили средно професионално образование, да бъдат наемани в частния сектор за период от 6 месеца.
По НП"Помощ за пенсиониране" ще продължи да се субсидира заетостта  безработни, на които не достигат до 5 точки за формиране на необходимия за пенсиониране сбор от осигурителен стаж и възраст съгл. чл.68, ал.1-3 от КСО.
През 2009 г. за втора година ще се реализира програма "Възобновяване и опазване на българската гора". Цел на програмата е да се осигури заетост на безработни, отпадащи от социално подпомагане или продължително безработни на разкритите от държавните лесничейства и дивечовъдни станции работни места. Тя се реализира чрез съфинансиране, като от бюджета на АЗ ще се предоставят по 200 лева месечно за трудово възнаграждение, а останалите разходи ще се поемат от Държавната агенция по горите. Програмата "В подкрепа на майчинството", която стартира през 2007 г., през м.г. бе значително изменена. С промените в нея се даде възможност майките да се върнат на работните си места освен в периода на получаване на обезщетение за отглеждане на дете до 2-годишна възраст, но и до навършване на 3-годишна възраст на детето им. През този период за отглеждане на детето им ще бъде наето по условията на програмата безработно или придобило право на пенсия лице, подбрано от самата майка. За Бургас кандидатите вече наброяват 100.
През 2009 г. ще стартира новата програма за обучение: "Повишаване на качеството на обучението на възрастни", както и новите проекти за обучение "Собствен бизнес - смяна на професията", "Ресоциализация на лишените от свобода чрез професионална квалификация и обучение", "Пак ще успеем".
В сравнение с 2008 г. през тази, с цел постигане на още по-голяма ефективност в заетостта, се увеличават (с 9% до 39%) повечето индивидуални размери на изплащаните средства както за трудово възнаграждение, така и за обучение и свързаните с това допълнителни разходи, поемани от държавния бюджет съгл. ЗНЗ. По националните програми за заетост и обучение от ДБ се предоставят средства за  заплати от 240 лева и от 300 до 400 лева за лицата с висше образование.Възнаграждението на детегледачките, които се грижат за близнаци по програма "В подкрепа на майчинството", ще бъде 350 лева при 300 лева през м.г. Част от програмите включват и модул "Обучение", за реализацията на който от държавния бюджет се предоставят и средства за мотивационно обучение /до 70 лева/ и обучение за професионална квалификация /до 1800 лева/, както и стипендии и средства за транспортни разходи на включените лица.
Безработните лица също имат възможност да получат финансова помощ от държавния бюджет. Субсидия се предоставя на лица, които желаят да започнат собствена стопанска дейност, вкл. и в областта на земеделието. За тях се предоставя еднократна парична сума в размер на 2500 лева за разходи, направени за обработване на площи, за посадъчен материал, за торове и препарати или за закупуване на селскостопански животни и необходимата за отглеждането им техника, или за покриване на разходи, направени за започване на стопанската дейност. Тези лица могат да получат и средства в размер до 1000 лева за обучение, както до 500 лева за външни консултантски услуги.
Стимулира се и териториалната мобилност на безработни, които започнат работа в друго населено място. За тях са предвидени еднократни суми до 600 лева за покриване на разходите за преместване или месечно изплащане на суми в размер до 50% от ежедневните им транспортни разходи до местоработата извън границите на постоянното местоживеене. Освен това на безработните, получаващи социални помощи, които започнат работа без посредничеството на бюрото по труда, могат да се предоставят до 40 лева месечно.

http://www.factor-bs.com/news-7398.html





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |