В новините
 
06.02.2009 23:18   Новината е видяна 4146 пъти
131 години свободен Бургас

Навършиха се 131 години от освобождението на Бургас. На 6 февруари 1878 година драгуните на руския дворянин Александър Лермонтов са посрещнати в покрайнините на града от неговия първи кмет Нико Попов. Тази дата събира в едно край и начало - края на османското владичество и началото на модерната история на Бургас.

Днес, 131 години след тези събития, бургазлии масово участваха в тържествата, посветени на годишнината. Млади и стари се включиха заедно с първенците на града в ритуала по поднасяне на венци и цветя при Руския паметник до сградата на Съдебна палата. Сред множеството можеха да се видят както ветерани от Отечествената война, така и ученици от няколко бургаски училища.

Благодарение на временното руско управление, през първите години след 1878-ма в България са поставени основите на модерната държавност. Тогава в Бургас започва създаването на институции и организирана администрация от съвременен тип.

6 февруари е и ден за отдаване на почит към всички кметове на града, към всички общински служители, допринесли за неговото развитие.

Честването на 131-вата годишнина от Освобождението на Бургас ще приключи с тържествен концерт, организиран от Община Бургас и Младежки културен център, който ще започне от 19.00 часа на 6 февруари в Културен дом „Лукойл”.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |