В новините
 
12.02.2009 23:08   Новината е видяна 4779 пъти
„Атика Р5” е законен изпълнител на ОУП на Бургас

Арх. Петко Йовчев е категоричен, че центърът на морския град трябва да се премести


На снимката: Арх. Петко Йовчев /вляво/ показва документи, подкрепящи твърденията му за законност на сключения с МРРБ договор

Договорът, сключен между „Атика Р5“ и МРРБ за изготвянето на ОУП /Общ устройствен план/ на община Бургас, е валиден и законен, заяви арх. Петко Йовчев, управител на фирмата. В този смисъл е и последното решение на Върховния административен съд от 22 януари т.г., което е окончателно и не подлежи на обжалване.
Това стана ясно на пресконференция, дадена от арх.Йовчев, а поводът беше изявление на архитектите от „ Гевренов и Стоев“ ООД – фирмата, която не е била класирана в конкурса. Според тиражираната от тях информация/излязла и в „Черноморски фар” във вторник/ “ Атика Р5” е обявена от съда за незаконно избрана за проектант на ОУП-а на общината.
В конкурса са участвали 6 фирми, 2 от които не са били изпълнили условията за пълнота на документите. Други 2, между които и „Гевренов и Стоев“, не са събрали необходимия минимум от 75 точки, за да продължат участието си в конкурса. Това е бил изискваният минимум за “ пригодност на участника”, обясни арх.Йовчев. На финала са останали само
 „Атика Р5“ със 100 точки и „Националния център за териториално развитие“/
„НЦТР“ ЕАД/ - с 90,62 точки. Така фирмата на арх. Йовчев спечелила конкурса с максимален резултат.
13 дни по-късно обаче „ Гевренов и Стоев“ внасят жалба в Комисията за защита на конкуренцията/КЗК/ с четири мотива. Те заявяват, че ако „ Атика“ се откаже и поръчката бъде дадена на втората фирма, това ще е незаконно, тъй като НЦТР е 100% собственост на МРРБ, което пък е възложител на изработването на плана. Според тях това е конфликт на интереси.
„Гевренов и Стоев“ обжалват също методиката за оценяване на кандидатите, методиката за определяне на комплексната им оценка и това, че за тяхното оценяване не е посочен никакъв мотив. Право на такава жалба има само в 10-дневен срок от обявяването на конкурса, обясни арх.Петко Йовчев.
Той допълни, че през цялото време, докато са вървели делата в КЗК и по-късно във ВАС, „Атика Р5“ е била уведомявана само като заинтересовано лице, не като страна по делото. Така, след дълго прехвърляне на документите,  ВАС излиза с решение, че НЦТР е неправилно допуснат до конкурса, като свързано с МРРБ лице. Това определение на съда обаче не засяга по никакъв начин спечелилия конкурса - „Атика Р5“, заяви неговият управител. 
В крайна сметка става ясно, че сключеният на 22 ноември 2007 г. договор с МРРБ за изготвянето на ОУП на община Бургас е валиден и в момента и е законосъобразен. “Мога да представя всички документи в подкрепа на казаното”, заяви арх. Йовчев.
Същото се подкрепя и от последното произнасяне на ВАС, което е без право на обжалване. “Безспорно е установено, че е сключен договор между възложителя и определения за изпълнител на обществената поръчка. Същият е сключен законосъобразно след влизане в сила на определението на КЗК...”, четем в съдебния акт.
Общината не е предоставила материалите, нужни за изработването на ОУП-а, обясни арх.Йовчев. Това е сторено по молба на “Гевренов и Стоев”, допълни той. Срокът за изготвяне на ОУП на общината е 90 дни от момента, в който тя предостави всички необходими данни.
Вместо това такива данни е получила фирмата, която изработва ОУП на град Бургас /отделно от разработката на плана за общината/, чийто договор е сключен през октомври 2008 година.
Според арх. Йовчев е невъзможно два различни колектива по едно и също време да правят ОУП на общината и на града, защото е нормално да имат различни идеи за едно и също място, което влиза и в двата плана. Той смята, че те трябва да се правят един след друг, като двете фирми се съобразяват една с друга, доколкото е възможно. 
Една от идеите на екипа на арх. Петко Йовчев е преместването на административния център на Бургас на друго място, за да може да се обслужва все по-нарастващото население. В новия план на общината се предвижда администрацията да обслужва не 300 хиляди човека, както е сега, а 600-800 хиляди и затова е необходимо ново място.
“Това не означава, че старите сгради няма да бъдат запазени и бургазлии няма да се разхождат сред тях. Който обаче и да е проектантът, той трябва да премести центъра”, категоричен е арх.Йовчев. “Атика Р5” не участва в конкурса за ОУП на града, тъй като обжалва условията. Едно от тях е наличието на стандарт ИСО на проектанта. “ Проучихме 60 международни конкурса и само за 2 от тях се изискваше това. Да не говорим, че веднага се появи лицензирана фирма, която ни предложи да ни продаде ИСО”, заяви Йовчев.

 

Арх. Петко Йовчев: Призовавам колегите да запазят самообладание

Видно от цялостната хронология и фактология на решениятd, твърдениятаq с които излизат колегите от “Гевренов и Стоев”q не съвпадат с истината. Твърдя, че през цялото време съществува спор единствено между тях, МРРБ и КЗК.
Непонятно ми е незачитането на правилата, обявени в продецурата, тъй като са взели участие в нея и не са възразили срещу тях в законния срок. Призоваваме колегите да запазят самообладание и достойно да приемат резултатите, независимо от това дали са лицеприятни за тяхq или не. Участвали сме в много обществени поръчки и сме спечелили само някои от тях, но това никога не е било повод да злословим срещу спечелилите конкурса.
Колективът, който стои зад разработкатаq е от над 30 души изявени специалисти, познаващи в тънкости проблематиката на отделните системи на общината и не следва с лека ръка и по вулгарен начин те да бъдат обиждани.

http://www.factor-bs.com/news-7482.html





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |