В новините
 
21.02.2009 03:15   Новината е видяна 4367 пъти
Заместник-министърът на земеделието Светла Бъчварова: Продоволствената криза е по-страшна от финансовата

Настоящата световна финансова криза не прилича на никоя от предишните, при които цените на хранителните продукти падаха, а сега бият всички рекорди. Рухването на селското стопанство е много по-страшно от рухването на банките, защото от него зависи животът на целия свят”, заяви зам.-министърът на земеделието и храните д-р Светла Бъчварова при откриването на семинара «Наука и аграрна политика», който се проведе в рамките на АГРА 2009.
Лошите прогнози са да се слеят две световни кризи – финансова и продоволствена, което води до политическа нестабилност, висока инфлация, нисък икономически растеж  и трудно осигуряване на финансови ресурси за развитие, добави д-р Бъчварова, която е  и председател на Селскостопанската академия. Според нея подобна кризисна ситуация  може да се избегне като се потърси помощ от науката и се инвестира в земеделски култури с по-високи добиви. Недостигът на храни в световен мащаб до голяма степен бил следствие от намалените разходи за развойна дейност и научни изследвания в аграрния сектор.         
При сегашната тревожна ситуация  България е финансово  стабилна  и с добри макроикономически показатели, а при нормално развитие селското ни стопанство може да изхрани 2-3 пъти по голямо население, добави д-р Бъчварова. В дългосрочен план ще бъдат направени нови инвестиции в научните изследвания, ще се помогне за стабилизацията на научните институти от сектора, съобщи тя. Нейната препоръка към земеделските производители е  внимателно да оценят отново своите инвестиционни намерения, за да бъдат полезни на себе си и на пазара.
Правителството има готовност да помага на българското земеделие, защото оценява като изключително важна задача продоволствената сигурност на България, заяви зам.-министър Бъчварова.
В дискусията по темата «Наука и аграрна политика» участва народният представител Мария Вълканова, ръководители на научни институти, зам.-кметове, фермери и др. Семинарът по традиция се организира от Международен панаир Пловдив и Пловдивска земеделска камара.

 





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |