В новините
 
25.02.2009 12:15   Новината е видяна 4378 пъти
Спешно пари за военните паметници

Военните паметници в Бургаска област се нуждаят от спешен ремонт, затова е алармирал в писмо до Министерството на отбраната областният управител Любомир  Пантелеев.Предложението да се отпуснат средства за тях е направено във връзка със Закона за военните паметници, приет от Народното събрание през януари 2008. Миналата година специална комисия под ръководството на Пантелеев издири, проучи, картотекира монументите, като направи оценка за тяхното състояние.
11 общини от региона са подали информация, че на тяхна територия има военни паметници, които се нуждаят от спешен ремонт. Общо 64 паметника в областта е нуждаят от реставрация, а сумата, която е необходима за това, е 335 538 лева.
1 Най-много монументи за реставрация има в общините Бургас, Средец, Сунгурларе и Руен. Община Бургас е поискала най-голямата сума от 70 000 лева, като тя ще бъде вложена в реконструкция на паметника Освобождение, популярен повече като Конникът, монумент се намира в парк „Изгрев“. В Карнобат ще ремонтират Руския паметник, посветен на Освобождението от турско робство за 51 780 лева, в Созопол- 15 000 лева са нужни за Паметника на подводничарите, а в град Каблешково ще бъде обновен паметникът на загиналите във войните за 14 981 лева.
2 В общините Руен, Средец и Сунгурларе се намират предимно паметни плочи по селата.
По смисъла на закона военен паметник е недвижимо материално свидетелство в памет и прослава на военнослужещи от Българската армия, взели участие във война, водена от българската държава, на загиналите български военнослужещи при участие в операции и мисии извън територията на страната и при изпълнение на служебния им дълг в мирно време при защита на населението, както и на участниците в българското опълчение по време на Руско-турската освободителна война и на участниците в македоно-одринското опълчение. Военни паметници са военни гробища, гробници, костници и мавзолеи.
В писмото си до министъра на отбраната Николай Цонев областният управител Любомир Пантелеев разчита на съдействието му да бъдат осигурени финансови средства за реставрация на военните паметници, които са крайно необходими за прослава на загиналите воини и за патриотичното възпитание на подрастващото поколение.

http://www.factor-bs.com/news-7622.html





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |