В новините
 
06.03.2009 13:53   Новината е видяна 3734 пъти
Онлайн хазарт

Регулирането на хазартните игри е и трябва да остане в компетенциите на държавите членки, смятат депутатите. Онлайн хазартът представлява 5% от целия хазартен пазар, характеризира се с лесен достъп и по-малко социални ограничения, поради което потребителите му са изложени на по-големи рискове. ЕП предлага регулирането да не се ръководи от правилата на вътрешния пазар, като същевременно се въведе по-строг контрол върху възрастта, както и таван на сумите, които един играч може да залага месечно.
Докладът по собствена инициатива на Christel Schaldemose (ПЕС, Дания) отбелязва, че в момента онлайн хазартът със своите брутни приходи (между 2 и 3 милиарда евро за 2004 г.) възлиза на около 5% от целия пазар на хазартни услуги в ЕС и се радва на бързо развитие.
 
Според депутатите онлайн хазартът съчетава няколко рискови фактора, сред които са: лесен достъп до хазартни услуги, наличие на разнообразие от игри и по-малко социални ограничения. Ръстът на тези услуги от своя страна създава все повече възможности за измами, уреждане на резултати от спортни срещи, незаконни картели за залагания и пране на пари.
 
Регламентиране на хазартния сектор на национално, а не на европейско ниво
 
Хазартът, в това число и онлайн хазарта, по традиция винаги е бил строго регулиран във всички държави членки въз основа на принципа на субсидиарност (тоест регулирането е на национално, а не на европейско ниво). Това се прави с цел потребителите да се защитят от пристрастяване, измами, пране на пари и уреждане на резултати от спортни срещи, както и за защита на изградените структури за финансиране на спортни мероприятия и други социални каузи.
 
Според доклада всяко действие в областта на хазарта трябва да бъде съобразено с принципа на субсидиарност, като регулирането на сектора не трябва да бъде подчинено единствено на правилата на вътрешния пазар на ЕС. Според депутатите конкуренцията и дерегулирането няма да доведат до по-добро функциониране на тези дейности, поради което по отношение на хазарта е необходимо да се приложи многостранен подход.
 
Саморегулирането не е достатъчно ефективно
 
Членовете на ЕП считат, че саморегулирането по отношение на рекламата, популяризирането и предоставянето на онлайн игри не е достатъчно ефективно и поради това изтъкват необходимостта както от регулиране, така и от сътрудничество между бизнеса и властите. Евентуален кодекс за поведение може единствено да служи като допълнение към законодателството, но не и да го замени.
 
Според депутатите онлайн хазартът съдържа рискове за потребителите и поради това държавите членки имат законното право да ограничат свободата на предоставяне на подобни услуги с цел защита на потребителите.
 
Сътрудничество между държавите членки
 
Текстът призовава Комисията да проведе проучвания и представи предложения на Съвета, които да доведат до формулиране на общи цели в областта на онлайн хазарта. Подчертава се необходимостта от сътрудничество и обща позиция на държавите членки относно начините за разрешаване на проблемите, произтичащи от трансграничните онлайн хазартни услуги, като например пристрастяването към хазарта и злоупотребата с лични данни или кредитни карти.
 
Въвеждане на максимална сума за игра на месец на човек
 
Членовете на ЕП подкрепят следните мерки:
 
разработване на общи стандарти за онлайн хазарта по отношение на възрастовите ограничения;забрана на схемите за предоставяне на кредити и премии;информация за евентуалните последици от хазарта и информация за това къде да се потърси помощ в случай на пристрастяване.
Според доклада трябва да се проучи възможността за въвеждане на максимална сума, която определено лице може да залага в рамките на един месец, както и за въвеждане на предплатени карти за онлайн хазарт, които да се продават в магазините.
 
По-голям контрол по отношение на възрастта
 
Депутатите привличат вниманието върху достъпа на младите хора до онлайн хазарт и подчертава необходимостта от по-ефикасни проверки на възрастта и от забрана на пробните безплатни залагания в уеб сайтове от страна на малолетни лица.
 
Гласуване в парламентарната комисия за вътрешния пазар
 
Гласуването в Комисията на ЕП раздели дълбоко депутатите по отношение на избора между стриктно регламентиране на сектора в съответствие с принципа на субсидиарност (преобладаващо мнение) или по-голяма конкуренция, основаваща се на правилата на вътрешния пазар (миноритарна позиция). В резултат на това в пленарната зала ще бъде внесен за разглеждане и миноритарен доклад.
 
Възникване и развитие на онлайн хазарта
 
Онлайн хазартът съществува от 1996 г., когато във Финландия е пусната първата игра. Оттогава пазарът на онлайн хазартни услуги нарасна значително, като представлява приблизително 5% от целия пазар на хазарт в ЕС и е генерирал между 2 и 3 милиарда евро приходи през 2004 г.
 
Европейските пазари на онлайн хазартни услуги се регулират на национално равнище в съответствие с принципа на субсидиарност. Онлайн хазартът е разрешен в двадесет държави членки на ЕС, докато в седем е забранен. Тринадесет държави членки имат либерализиран пазар, в шест има държавни монополи, а една страна е лицензирала частен монопол.
 
Някои държави вземат мерки за ограничаване на трансграничното предлагане на онлайн хазартни игри. В резултат на това Комисията е започнала процедури за нарушение срещу десет държави членки с цел проверка дали националните мерки за ограничаване на трансграничното предоставяне на онлайн хазартни услуги са съвместими със законодателството на ЕС.


Christel Schaldemose (ПЕС, Дания)

илюстрация: scnn99.com





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |