В новините
 
10.03.2009 23:32   Новината е видяна 4057 пъти
Само за ден пролетното почистване в Бургас събра над 200 тона отпадъци . Кметствата се състезават кое ще събере повече боклуци.

С гордост Ви съобщаваме, че само за един ден, откак започна да се чисти  община Бургас събра общо 207 тона битови и строителни отпадъци.
В ТД „Освобождение” например били извозени 74 тона битови и строителни замърсявания, в с. Черно море – 23 тона отпадъци и 480 куб. м. строителни и земни маси, а от други комплекси в града са били почистени още 110 тона. 
Екологичната инициатива на общината започна от 9 март и ще продължи до 17 април. Дейностите по нея са заложени в подробна програма и график по дни за съответните комплекси и населени места. Те са разработени след извършен оглед на всички проблемни точки в Бургас и възникналите нерегламентирани сметища. 
Програмата предвижда ръчно и машинно почистване на териториите за обществено ползване, измиване на улиците, събиране и изнасяне на строителни, битови, едрогабаритни и растителни отпадъци, както и премахване на нерегламентираните замърсявания.

     За реализацията на действията по почистване ще се грижат 4 екипа на консорциум „Титан Бургас” и 2 екипа на фирма „Чистота” ЕООД. Всеки от екипите ще разполага с 1 едрогабаритен товарач и два самосвала.

     Заместник – кметът Ивелина Василева призова още веднъж всички фирми, училища, детски градини, неправителствени организации и граждани активно да се включат в инициативата и заедно да почистят, както своите домове и офиси, така и междублоковите пространства, дворовете на училищата, улиците и парковете.

     За целта Община Бургас ще осигури безплатни ръкавици и чували за еднократна употреба на всички граждани, които се включат в инициативата.

     Резултатите от пролетното почистване през 2008 г. показват, че в община Бургас са събрани общо 8986 тона отпадъци – 4978 тона в град Бургас и 4008 тона в съставните селища. Мащабност на миналогодишната кампания са придали 42 училища и детски градини, 5 здравни заведения, много фирми и граждански сдружения. Община Бургас е раздала на участниците общо 5580 чувала и 6400 ръкавици и е монтирала 50 броя забранителни табели на нерегламентирани места, използвани за сметища.

     Заместник – кметът Ивелина Василева спомена, че скоро освен депото за отпадъци в Братово, Бургас може да има и ново депо, което ще се намира в близост до Камено. За него вече е в ход предпроектно проучване. В изграждането на новото депо се предвижда да има и съоръжение за сепариране на отпадъците.

     По време на срещата бе повдигнат и въпроса за рециклиране на отпадъците. Оказва се, че едва 3 % от боклука се събира разделно, въпреки поставените в града за целта многобройни контейнери.

     След приключване на кампанията по пролетно почистване екоинспектори ще извършват редовни проверки. При установяване на нови нерегламентирани замърсявания и неподдържане чистотата на територията на общината, на нарушителите ще бъдат налагани санкции в размер на 500 лв. за физически и 5000 лв. за юридически лица. Само от началото на 2009 г. досега са наложени глоби на нарушители на стойност 5900 лв. 





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |