В новините
 
11.03.2009 23:29   Новината е видяна 4970 пъти
Предизвикателства пред снабдяването с петрол на ЕС

В доклада се предлагат редица мерки, които да подсигурят бъдещите доставки на петрол за ЕС. В него депутатите призовават за използването на неконвенционални петролни ресурси, както и за преминаване към транспорт, който не консумира петрол. Според тях потреблението на петрол може да се намали също така чрез използването на енергия от възобновяеми източници. Зависимостта на Европейския съюз от внос на петрол ще достигне 95% през 2030 г.


Разглеждането на доклада на Herbert Reul (ЕНП-ЕД, Германия) на миналата сесия в Брюксел беше отложено, като междувременно ЕНП-ЕД и ПЕС внесоха алтернативна резолюция, в която не присъстват първоначалните референции по отношение на ядрената енергия и Арктика (което беше и причината за отлагането). В този си вид докладът беше приет днес с 471 гласа "за", 190 "против" и 16 "въздържали се".


В приетия текст се отбелязва, че добивът на петрол на Европейския съюз и Норвегия през 2007 г. отговаря на 30% от търсенето на вътрешния пазар, като същевременно разходите за добив са се увеличили двойно от 2005 г. насам. Според доклада зависимостта на Европейския съюз от внос на петрол ще достигне 95% през 2030 г.


Стабилизиране на цените на петрола


В този контекст депутатите подкрепят провеждането на срещи на високо ниво между държавите потребители и производители на петрол, за да се предотврати поддържането на изкуствено високи цени на петрола от последните. Те смятат също за абсолютно необходимо да се повиши прозрачността на пазара, за да се стабилизират цените на петрола.


Членовете на ЕП подкрепят също така предложението на Комисията за предприемане, при необходимост, на краткосрочни мерки за смекчаване на бъдещи увеличения на цената на петрола.


Депутатите искат увеличаване на усилията за използване на неконвенционалните петролни ресурси за търговски цели (като шистово масло и петролен пясък) и изразява убеждението си, че трябва да се прилагат мерки, които да доведат до намаляване на търсенето на петрол.


Алтернативни енергийни източници


Според доклада нефтодобивните дружества трябва "да реинвестират значителните си печалби напоследък в проучването и разработването на нови залежи на петрол и в насърчаването на енергоспестяващи технологии и изследването на алтернативите на петрола (особено в областта на транспорта)".


Същевременно те призовава държавите членки да предоставят финансова подкрепа за инвестиции в алтернативни източници на енергия, като например възобновяеми източници на енергия.


По-нататък в текста се изразява съмнение по отношение на средно- и дългосрочната пригодност на биогоривата от първо поколение като заместители на петрола.


Преминаване към транспорт, който консумира по-малко петрол


Според европейските депутати е необходимо преминаване към по-устойчиви видове транспорт, които консумират по-малко или въобще не консумират петрол, като железопътен и воден транспорт, както и внедряване на съвременни системи за управление на транспорта, които спомагат за намаляване на закъсненията и отклоненията в сухопътния и въздушния транспорт.


Нови петролна инфраструктура и морско пиратство


В доклада се подчертава също така, че проектите за нова петролна инфраструктура, като тръбопроводите Одеса-Гданск и Констанца-Триест, са проекти от първостепенна европейска важност.


В заключение се отделя внимание на нарастващото морско пиратство, което застрашава транспорта на петрол, и в този контекст се подкрепя провеждането на операция в района на Африканския рог за защита на корабите от нападения на пирати (Операция Аталанта).

 





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |