В новините
 
16.03.2009 21:54   Новината е видяна 3892 пъти
846 нови паркоместа в Бургас до края на годината

В Община Бургас се проведе пресконференция по темата за състоянието и ремонтите на пътищата и инфраструктурата в града през 2009 г. В нея взеха участие кметът Димитър Николов, зам.-кметът с ресор строителство Костадин Марков, главният секретар на общината Божидар Кънчев и директорът на дирекция „УКОРС” Костантин Луков.

Основна причина за организиране на брифинга станаха предстоящите и продължаващите мащабни ремонти по основни пътни артерии, като ул. „Цар Симеон I”, „Струга” и „Тодор Грудов”.

Основен акцент в пътно-ремонтната дейност на Община Бургас и през 2009 г. ще бъде облекчаването на движението в града и създаване на нови паркоместа.

Вече излязоха първите резултати от наскоро проведено изследване на транспортната логистика в Бургас. Те показват, че заради липсата на обходни пътища 27 % от транзитния поток автомобили минава през града, вместо да го заобиколи. За гр. Варна цифрата по този показател е 3 %. Докато чака старта на проекта за изграждане на пътния възел Бургас - Средец - Созопол, Община Бургас взе мерки за облекчаване на движението от и към к-с „Меден рудник”, чрез разширяването на ул. „Тодор Грудов” с по още едно платно в двете посоки, в участъка от кръстовището за Созопол до отбивката за Горно Езерово. Строителните дейности по този проект реално стартираха днес. В него е предвидено обособяване на пешеходна зона и велоалея. Разширението трябва да е готово за началото на летния сезон. Ремонтът със сигурност ще затрудни още повече движението по „Тодор Грудов” в пиковите часове. В тази връзка са подменени контролерите на светофарната уредба при кръстовището и е поискано съдействие от КАТ за постоянни дежурства на пътни полицаи в пиковите часове на деня, които да регулират движението според натовареността в отделните направления. Ще се наложи за известно време да бъде спряно и движението на тролеите. Всичко това обаче се прави за добро и кметът Николов призова гражданите да проявят търпение и разбиране.

* Изключително сложен за изпълнение се оказа ремонтът на ул. „Цар Симеон I”. 


Проблемът с нейното реконструиране е актуален повече от 20 г. Работата по улицата е затруднена от наличието на всякакъв вид комуникации и кабели под нея. Зам.-кметът Костадин Марков не скри амбицията си до началото на лятото ВиК да довърши полагането на питеен водопровод, а Община Бургас да запечата след тях и цялостно да преасфалтира и реконструира „Цар Симеон I”. Тази седмица ще бъдат премахнати над 200 стари дървета по улицата. На тяхно място ще бъде засаден приблизително същия брой млади растения, но с плитка коренова система, която не уврежда асфалта, тротоарите и комуникациите под тях. По улицата ще бъдат обособени 121 паркоместа. Общо предвидените за изграждане през 2009 г. паркоместа в града са 846, при 261 реализирани през миналата година.

Ремонтните дейности по ул. „Струга” трябва да приключат до 30 май, а по „Александровска” до 25 април, каза още зам.-кметът Марков.

По време на пресконференцията бе обсъдено и състоянието на уличното осветление в Бургас. Разбра се, че преди седмица са сключени договори с две фирми, които ще се занимават с ЕЛ-поддръжката в града - „Елтър” и „Джи Ви Ай Електрик”. Те вече работят активно. За поддръжка на уличното осветление през 2009 г. са заделени 500 000 лв. Отделно в капиталовата програма са заложени още 700 000 лв. за подмяна и монтиране на нови стълбове и осветителни тела. До края на мандата в тази дейност ще бъдат инвестирани общо 2 600 000 лв. Средства за модернизация на уличното осветление ще се търсят и по линия на еврофондовете. „Желанието ми е кардинално да осъвременим и да направим енергоспестяващо цялото осветление на Бургас”, каза Димитър Николов.

 





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |