В новините
 
16.03.2009 22:22   Новината е видяна 3719 пъти
АКЦЕНТИ ОТ ТРЕТИЯ ДЕБАТ – ТЕМА „ЕНЕРГЕТИКА” (16 МАРТ 2009 Г.) - БСП (Таско Ерменков)
Три основни приоритета на енергийната политика: устойчиво развитие при достъпни енергийни услуги; повишаване конкурентоспособността на икономиката чрез развитие на свободен пазар; енергийна сигурност и разнообразяване на доставките, при ценови нива, които да не затрудняват икономическото развитие;
„Ще изпълним програмата си в сферата на енергетиката до 2013 г., вкл. в частта за създаване на енергийна борса”;
Минимални разходи за производство на енергия;
Намаляване замърсяването на околната среда;
Повишаване на енергийната ефективност, вкл. в производството и преноса на енергия; намаляване на загубите в системата;
Първа стъпка в посока „енергийна ефективност” е до края на 2009 година да стартира изпълнението на мерките за въвеждане на енергийна ефективност в сгради държавна и общинска собственост, за които е направено енергийно обследване. Става въпрос за 400 от общо 5000 подлежащи на оценка и саниране сгради.
Използване на биомаса и водна енергия;
Завършване на АЕЦ „Белене” до 2012 г.
Либерализация на енергийния пазар, но да не се допусне т.нар. енергийна бедност;
Относно общото министерство на икономиката и на енергетиката: „Енергетиката е част от икономиката, но функциите им трябва да се преразапределят дори в рамките на едно министерство”
Относно емисиите на СО2: „Целта „България 50” е недостижима. Икономисаното количество емисии трябва да се продаде на свободния пазар”
Относно изграждането на АЕЦ „Белене”: „АЕЦ „Белене” няма алтернатива!”
Относно проблемите на топлоенергетиката: „Централизираната топлофикация няма алтернатива и ще работим за укрепване на този сектор. Събираемостта трябва да се подобри и да се създаде обществена нетърпимост към това явление. Предвиждаме мерки за подобряване енергоснабдяването на апартаментите чрез изграждане на хоризонтални системи (вместо сегашните вертикални) и извеждане на измервателните уреди извън апартаментите. Предвиждаме въвеждане на когенерационни системи в производството на топлинна енергия. Необходима е децентрализация на топлоснабдяването. Цените трябва да са пазарно ориентирани, но и социално поносими”.
Относно готовност за съдействие на електроразпределителните дружества за мерки срещу кражбите на ток и въвеждане на специален режим на движение на аварийните коли: „ДА” и за двата проблема”
Относно работните места в системата на енергетиката: „Увеличаване на заетостта в сектора. Големите енергийни проекти ще създадат работни места”




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |