В новините
 
19.03.2009 11:41   Новината е видяна 4240 пъти
Бургас и Батуми се сближават покрай „Черноморски еврорегион”

Кметът на Бургас Димитър Николов се срещна с посланика на Грузия у нас Негово Превъзходителство Михеил Уклеба. В разговор помежду си те заявиха желание за умножаване на контактите между черноморските градове Бургас и Батуми. Отчетени бяха отличните възможности за паралелно развитие на двете морски области, в условията на близко икономическо сътрудничество помежду им. Предпоставки за това вече съществуват, тъй като Бургас и Батуми са сред учредителите на сдружение „Черноморски еврорегион”, което подпомага сътрудничеството между регионите и общините в басейна на Черно море.

Сдружението има достъп до много сериозен финансов ресурс, осигурен по няколко Европейски програми - „Черноморска синергия” (Black Sea Synergy), която има годишен бюджет от 1.7 млрд. евро, Програмата зa трансгранично сътрудничество в Черноморския басейн и др. Двата пристанищни града Бургас и Батуми ще опитат заедно да се възползват от тези средства, за да реализират свои икономически, инфраструктурни и екопроекти.

Михеил Уклеба отправи директно предложение за побратимяване на Бургас и Батуми, което кметът Николов ще внесе в Общински съвет за гласуване. Предвижда се Грузия да отвори в Бургас офис, който да координира различни двустранни бизнес и културни проекти.

Батуми е столица на Аджария - една от автономните републики в състава на Грузия. През античността Аджария е била част от легендарното царство Колхида, откъдето Язон открадва златното руно.

Посланик Уклеба съобщи, че до 2010 г. Грузия и Азербайджан ще се свържат с Турция чрез нови железопътни линии, което прави още по-перспективни икономическите отношения между Грузия и България.

В края на срещата кметът Николов и дипломатът размениха по бутилка вино - експортен продукт, с който и България, и Грузия са известни по света.






Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |