В новините
 
19.03.2009 17:39   Новината е видяна 2638 пъти
ВИНАРИЯ 2009 показва новото качество на българското вино

Българското вино отива в пазарния сегмент на по-качествените и по-скъпи вина, заяви министърът на земеделието и храните Валери Цветанов  на пресконференция по повод откриването на „Винария 2009”. 

17-ото издание на Международната изложба за лозарство и винарство се провежда от 18 до 21 март в Международен панаир Пловдив. В него участват 319 фирми от 19 държави като българските изложители са 150, а чуждестранните – 169. Официални участия имат Франция и Италия, най-много са чуждестранните участници от Италия, Франция и Германия.

„Голяма част от българските изложители са подготвили  колекции от вина с контролирано наименование за произход. Това означава, че са направили инвестиции, които гарантират спазването на най-стриктните стандарти и ще ги изведат на добри пазарни позиции през следващите години. „Винария 2009” ще бъде една гигантска презентация на новите постижения на българските винопроизводители”, отбеляза Иван Соколов, главен директор на Международен панаир Пловдив.

Според министър Валери Цветанов на „Винария 2009” присъстват  българските продукти, които държавата ще промотира със средствата от Националната програма за развитие на лозаро-винарския сектор. След приключването на изложбата ще представя на руския пазар наши червени вина от среден и висок клас, добави министърът на земеделието. Той съобщи, че се водят преговори  с Русия  да се предоставят зала за Дегустационен център и склад на български фирми в Москва. 

Руският пазар, където отиват 2/3 от износа на български вина, се преориентира от нискокачествени евтини напитки към  тези от среден и висок клас, а нашите производители в момента са готови да отговорят на това търсене. Държавата трябва да помогне на качествените червени вина да стигнат до руския пазар и да се доразвие сортовата листа на белите вина, заяви министър Цветанов.

През 2008  г. нашите основни пазари са били Русия, Беларус и Монголия. Освен там, сме продавали и в още 12 държави, сред които и страни от Далечния Изток,  който е една от перспективните пазарни ниши. 

4 награди „Златен ритон” присъдиха експертите, включени в комисиите за Националните дегустации на вина и високоалкохолни напитки, които организира Националната лозаро-винарска камара (НЛВК). Освен най-високите отличия,  медали получават 157 вина – 100 златни, 52 сребърни и 5 бронзови. При ракиите златните и сребърните медали са по 9, а в клас „Винено бренди” са дадени 5 златни медала.

Тази година в дегустациите за първи път участваха проби от магазините и показаха много добро ниво, а 6 от тях имат данни за „Златен ритон”, посочи доц. д-р Пламен Моллов, председател на УС на НЛВК.  Според него това е знак за силна конкуренция  между производителите, която повишава качеството.

На дегустаците са се откроили изключителните характеристики на червените вина. 10 от пробите, отличени със златен медал, са били на равнище да получат „Златен ритон”. Българското червено вино има уникални качества, коментира Пламен Моллов.  На „Винария” са най-добрите продукти на най-добрите производители, добави той.

834 конкурсни проби  – 732 вина, 102 ракии и винено бренди, бяха тествани по време на дегустациите.  Освен тях се състезаваха  44 вида бели, розови и червени вина, които се предлагат в магазините.

Новост на тазгодишното издание на «Винария» е Гурме зона, която е предназначена за производители и дистрибутори на  висок клас продукти, свързани с виното. Техните изделия ще бъдат представени от най-добрите експерти, за да се популяризират гурме културата и бизнесът, ангажиран с нея. Изложители са 30 фирми от България и Италия. В Гурме зона се представят и водещи български аграрни научни институти, обособена е секция „Вкусове от Италия.

Посетителите специалисти, работещи в областта на лозарството и винарството, както и студенти от специализирани ВУЗ-ове, получават безплатен достъп до „Винария” след регистрация.

 

Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерияАрхив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
Мебели Бургас | namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |