В новините
 
20.03.2009 11:21   Новината е видяна 4421 пъти
Hans-Gert Pöttering и Сергей Станишев откриха българска статуя в ЕП в Брюксел

На 19 март в Европейския парламент в Брюксел се състоя тържествена церемония по откриването на скулптурата "Изток-Запад. Една Европа”, дарена от Република България на ЕП. Статуята, дело на българския скулптор Тодор Азманов, беше открита от председателя на ЕП Hans-Gert Pöttering и българския премиер Сергей Станишев. В своята реч председателят на ЕП подчерта, този дар от българския народ символизира обединението на Европа и потвърждава позицията на България в самото сърце на ЕС.


Председателят на Европейския парламент Hans-Gert Pöttering посрещна гостите на български език със "Топло ви приветствам в Европейския парламент". След това той подчерта силната символична стойност на скулптурата, която отразява обединението на нашия континент и ни връща към общите корени на европейската идентичност. 


Hans-Gert Pöttering: разширяването обогати едновременно Европа и ЕС


Скулптурата, която представлява жена с две лица, е напомняне никога да не забравяме дълго продължилото неестествено разделение на Европа, отнело повече от 60 години, докато България и нейните съседи отново станат част от свободна Европа, изтъкна г-н Pöttering. 


Европейският съюз, първоначално ограничен само до западната част на нашия континент, днес обхваща 27 нации и близо 500 млн. души, като процесът на разширяване на ЕС е засилил политическите и културни измерения на европейската интеграция, обогатявайки едновременно България и ЕС, заяви председателят на ЕП.


Г-н Pöttering подчерта, че България, "най-старата държава в Европа", е страна с древна култура и представлява средищна точка между Изтока и Запада, а нейните граждани винаги са имали дълбоко вкорененото чувство, че са в сърцето на Европа.


България е в сърцето на ЕС


Председателят на ЕП продължи, че в годината, в която се навършват 20 години от падането на желязната завеса (самата скулптура е създадена през 1989 г.), този дар от българския народ към ЕП е символ на обединението на нашия континент и потвърждава позицията на България в самото сърце на Европейския съюз.


В заключение Hans-Gert Pöttering предаде думите на княз Борис, че няма да даде и камък от земите на България, и подчерта, че "днес хората на България даряват камък от своята земя на Европейския парламент - представител на всички народи в Европа". Това символизира "нашата обща вяра в Европейския съюз и пътят, който изминахме към свободата, демократизацията и сътрудничеството на нашия европейски континент".


Сергей Станишев: повече Европа е гаранция за успех на хората в ЕС


Българският премиер Сергей Станишев отбеляза в своята реч, че статуята представлява символ на разделението и повторното събиране в ЕС на 27 държави с общи ценности и цели, които работят в сътрудничество за по-доброто си бъдеще. Според него във времена на криза като днешните, повече Европа е гаранция за успех на хората в ЕС. 


В заключение българският премиер подчерта, че тази скулптура ще напомня на всички в Европейския парламент за миналото, настоящето и бъдещето на България като част от ЕС.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |