В новините
 
21.03.2009 09:38   Новината е видяна 4867 пъти
Визи с биометрични данни

Визата с биометрични данни, по подобие на биометричния паспорт, ще позволи постигането на по-голяма сигурност, при условие, че снетите пръстови отпечатъци бъдат достоверни. Според споразумението между ЕП и Съвета на министрите, децата на възраст под 12 години се освобождават от изискването за пръстови отпечатъци.
 
Системата за обмен на визова информация между държавите членки (или визова информационна система, ВИС) има за цел да опрости процедурата на издаване на визи и да попречи на практиката за търсене на различни варианти за получаване на виза (т.нар. "visa shopping"), т. е. едновременното подаване на няколко заявления за издаване на виза в различни държави членки.
 
Доброто функциониране на тази система лежи върху Общите консулски инструкции за издаване на визи, които гарантират, че всички държави членки издават визи, които притежават еднакви характеристики, и че това става на базата на общи правила.
 
Докладът на Sarah Ludford (АЛДЕ, Великобритания), който депутатите ще гласуват следващата седмица в Страсбург, е относно въвеждането на биометрични данни във ВИС, като по въпроса е постигнато споразумение на второ четене със Съвета на министрите (съгласно процедурата по съвместно вземане на решение).
 
Биометричните идентификатори включват изображение на лицето и десет пръстови отпечатъка и са установени според разпоредбите на Международната организация за гражданско въздухоплаване. Те ще спомогнат за по-сигурна проверка и установяване на самоличността на кандидатите за виза, както и за установяване на по-надеждна връзка между притежателя на виза и неговия паспорт, с цел да се предотврати използването на фалшива самоличност.
 
Изключение за децата под 12 години
 
По време на преговорите със Съвета беше удовлетворено искането на депутатите децата на възраст под 12 години да бъдат освободени от изискването за пръстови отпечатъци. Проведените изследвания относно надеждността на пръстовите отпечатъци посочват, че преди тази възраст те все още биха могли да търпят промени и в бъдеще да не отговарят на тези, които присъстват във визата. На 14 януари 2009 г. ЕП прие друго подобно изключение, отнасящо се за биометричните паспорти.
 
Форми на сътрудничество между държавите членки
 
Депутатите считат, че трябва да се въведат нови организационни възможности с цел улесняване на регистрацията на кандидатите и намаляване на разходите за държавите членки. Те предлагат паралелно към дипломатическите мисии и консулските служби да се създаде специална форма на представителство, което да се занимава само с приемане на заявленията и въвеждане на биометрични идентификатори.
 
Подобна система би помогнала да се избегне оборудването на всяка консулска служба на отделните държави членки с материали за снемане на биометрични идентификатори. Тези "общи центрове за приемане на заявления" (служители на дипломатическите мисии или консулските служби на две или повече държави членки се помещават в една сграда) ще засили в същото време консулското сътрудничество на местно ниво. Държавите членки обаче остават свободни да оборудват сами - ако желаят - своите дипломатически мисии и консулски служби с необходимото оборудване.
 
При особени обстоятелства, дадена държава членка ще може да прибегне до услугите на външен доставчик. Това се отнася към случаи, когато големият брой на подадени заявления не позволява да се организира в срок и при нормални условия събирането на биометрични данни, или ако не е възможно по никакъв друг начин да се осигури добро териториално покритие на съответната държава.
 
Sarah Ludford (АЛДЕ, Обединено кралство)
Докладчик




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |