В новините
 
23.03.2009 20:42   Новината е видяна 4758 пъти
В отговор на протестите на старите бургазлии Общината твърди, че От 40 отрязани дървета по ул. „Цар Симеон I” само 3 са с живи корени

В  Бургас от няколко дни се вихрят страсти. Основателно.  Започна масово изкореняване на всичко старо  - в случая дърветата по Републиканска. Срещу вандалите първи скочиха еколозите на Манук Манукят, един от създателите на демократичното движение в града ни и уважавана личност. Водещи общинари правят изявления, жители на града ги слушат недоверчиво.

В отговор на протестите Община Бургас излиза със следната информация:
От 40 отрязани дървета по ул. „Цар Симеон I” само 3 са с жива коренова система. Това показват резултатите от започналото премахване на 220 дървета по улицата, на която й предстои основна реконструкция. Части от изгнили корени бяха показани днес по време на пресконференция в Община Бургас. В нея взеха участие кметът Димитър Николов, заместникът му Костадин Марков, главният архитект Веселина Илиева и Светлана Танева - нач.-отдел „Озеленяване” в Община Бургас.

Решението за премахване на дърветата е прагматично и обмислено, макар да бе взето трудно и с нежелание, заяви кметът Николов. До тази мярка се стигна, след като растителността по улицата бе подробно обследвана от специална комисия. Тя установи, че дърветата са в напреднала възраст и засегнати от различни заболявания. 85 от тях бяха определени като опасни, а при 135 беше установено над 60 %  съхнене. 

Комисията бе в състав:
- Ландш. арх. Стоя Иванова - гл. експерт „Озеленяване” в Община Бургас
- Ландш. арх. Светлана Танева - нач.-отдел „Озеленяване”
- Ландш. арх. Мая Богомилова - гл. експерт „Озеленяване” в Община Бургас
- Величка Великова - старши експерт „Управление на общинската собственост”
- Доц. д-р Здравко Сталев - Опитна станция по дъбови гори
- Георги Минков - общински съветник, комисия „Екология” при Общински съвет - Бургас
- Гл. спец. Жечо Жечев - Лесозащитна станция - Варна
- Инж. Румен Желев - Регионално управление по горите - Бургас
- Гл. специалист Джендо Жечев - териториална дирекция „Гражданска защита”


Дърветата по много от бургаските улици застаряват. Такова е положението в цяла България, но много малко от общинските администрации в страната взимат мерки за решаване на този проблем, особено в навечерието на избори.

За много хора тези дървета имат сантиментална стойност. Вярно е, че те пречистват в някаква степен мръсния бургаски въздух. Монетата обаче има и друга страна. Всеки гражданин, дръзнал да мине през последните години по ул. „Цар Симеон I”, знае в какво отвратително състояние са тротоарите й. Причините за това са много - поради липса на паркоместа, върху тях постоянно има паркирани автомобили, корените на дърветата ги повдигат и увреждат не само тях, но и всички видове комуникации под тях. В момента се възстановяват именно тези комуникации - тръби и кабели.

Като част от цялостната реконструкция на ул. „Цар Симеон I”, на мястото на 220 стари ще бъдат засадени 240 нови развити дървета от видове с коренова система, която не уврежда тротоарите, асфалта и комуникациите, устойчиви на замърсяване на въздуха, засоляване и засушаване. Те ще бъдат високи 4 метра, с минимум 20 см. диаметър на стъблото. Ще бъдат обособени зелени острови със стотици декоративни храсти в тях. Паралелно с това ще бъдат оформени нови паркоместа и джобове за контейнери. С разширяването на улицата по нея ще могат да се движат и автобуси от градския транспорт - нещо, което в момента е невъзможно.

Освен това новият проект предвижда обособяване на пешеходна зона. Досега улицата беше изключително транспортна, по тротоарите се паркираха автомобили и реално пешеходци нямаше как да се придвижват по нея. В Общината има депозирани множество оплаквания от граждани по този повод. И в момента повечето живеещи на „Цар Симеон I” бургазлии изразяват подкрепа за инициативата на Община Бургас да благоустрои улицата.

Междувременно Община Бургас си търси от строителните фирми дължимите компенсации под формата на озеленяване, заради дървета, премахнати при реализиране на нови строежи. Предстои обособяване на нова паркова територия в рамките на Морската градина, южно от района на "Черноморски солници".

През 2009-та в Бургас зелената система няма да се унищожава, а ще се обновява. До края на годината ще бъдат засадени 600 дървета и декоративни храсти. Новата растителност ще бъде ситуирана в паркове, градинки, разделителни ивици по пътищата и в зелените пояси на жилищните комплекси.

200 нови дръвчета бяха засадени през миналата година.

Кметът Николов за пореден път призова гражданите да проявят разбиране и изрази надежда, че дори и най-яростните критици ще бъдат доволни от вида на улицата след приключване на ремонтите дейности по нея.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |