В новините
 
25.03.2009 10:26   Новината е видяна 4579 пъти
Европейските депутати приеха нови правила за козметичните продукти

Европейското законодателство относно козметичните продукти беше осъвременено днес, след като депутатите от ЕП приеха постигнатото по въпроса споразумение на първо четене със Съвета. Новият регламент цели да премахне законовите неясноти и несъответствия и да повиши безопасността на козметичните продукти чрез въвеждане на минимални стандарти за оценка на този критерий. ЕП иска също подобрения относно безопасността на използваните в козметиката наноматериали и относно подвеждащите твърдения.


Членовете на ЕП приеха днес законодателното предложение за регламент относно козметичните продукти с 633 гласа "за", 29 "против" и 11 "въздържали се".


Предложение на Европейската комисия


Депутатите приемат подхода на Комисията за опростяване на европейското законодателство относно козметичните продукти, което ще се осъществи чрез замяната на прилаганите в момента 27 законодателни акта (равняващи се на 3°500 страници юридически текстове) с един единствен регламент (в предложението си ЕК променя правната форма на акта от директива на регламент). 


Те подкрепят също основните цели на новото предложение: осигуряване на високо ниво на безопасност на козметичните продукти в бъдеще чрез засилване на отговорността на производителите и на вътрешно-пазарния контрол, като едновременно с това се премахне ненужната административна тежест. Съществуващите разпоредби за забрана и постепенно преустановяване на изпитването на козметични продукти върху животни за периода 2009-2013 г. остават непроменени.


Наноматериали: обозначение, дефиниция и оценка на безопасността 


Според новоприетото законодателство трябва да бъде осигурена висока степен на защита на потребителите и на човешкото здраве по отношение на всеки продукт, който съдържа наноматериали. 


Наноматериалите са вече част от много продукти, предлагани на пазара. По оценка на Комисията през 2006 г. делът на козметичните продукти, съдържащи наночастици, е бил около 5%. 


Поради своя малък размер наноматериалите притежават специални характеристики, вследствие на което се въвежда процедура за оценка на тяхната безопасност. Това може да доведе до забрана на вещества, ако съществуват рискове за човешкото здраве. 


В момента само наноматериали, които се използват като оцветители, консерванти и UV-филтри, са обхванати от регламента. По настояване на депутатите всички наноматериали, съдържащи се в козметичните продукти, вече ще бъдат обозначени в списъка на съставките.


По искане на ЕП в регламента е включено определение на термина "наноматериали", което трябва да бъде прието по-късно от Комисията, за да бъде европейското законодателство в крак с научно-техническия прогрес. Депутатите определят като наноматериал "неразтворим или биоустойчив умишлено произведен материал, който притежава едно или повече външни измерения или вътрешна структура при размери от 1 до 100 нм".


Подвеждащи твърдения относно ефикасността на козметичните продукти


Що се отнася до подвеждащите твърдения относно ефикасността и други характеристики на козметичните продукти, регламентът изисква при етикирането и рекламата да бъдат използвани единствено тези характеристики, които продуктът реално притежава. В този смисъл се отправя искане до Комисията да изготви план за действие и да приеме списък с общи критерии за обозначения, които могат да бъдат използвани за козметични продукти.


Канцерогенни, мутагенни или токсични за репродукцията вещества 


Законодателството предвижда също да бъдат изработени стриктни правила относно използването в козметичните продукти на вещества, които са канцерогенни, мутагенни или токсични за репродукцията (т.нар. CMR вещества). Употребата на тези вещества е забранена по принцип, като те биха могли да бъдат използвани само в изключителни случаи и при строго определени условия.


Регламентът, който ще бъде директно приложим във всички държави членки, ще влезе в сила 20 дни след отпечатването му в Официалния вестник на ЕС. Той ще се прилага 42 месеца след това, с изключение на определени CMR вещества и наноматериали, по отношение на които регламентът ще се прилага по-рано. 


Забрана на козметични продукти и съставки, които са били тествани върху животни


След дълги и тежки преговори, през 2003 г. ЕП и Съветът на министрите се споразумяха да обявят за незаконни тестванията на готови козметични продукти върху животни в ЕС от началото на 2004 г. Те се договориха също така постепенно да бъдат наложени забрани върху използването на животни за тестване на съставки. За да бъдат обхванати и вносните продукти, като цяло беше забранена продажбата в ЕС на продукти и съставки, тествани върху животни. Влизането в приложение на тези забрани ще започне при условие, че са намерени алтернативни методи за тестване, като крайният срок е 2009 г.


Три вида тестове, които са трудно заместими, ще продължат да се извършват до 2013 г. След тази дата продажбата на продукти, използващи тези методи, ще бъде забранена, без значение дали са намерени алтернативни тестове. Този срок може да бъде удължен, като Парламентът ще има последната дума по въпроса в рамките на процедурата по съвместно вземане на решение. 






Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |