В новините
 
27.03.2009 11:21   Новината е видяна 4767 пъти
Индия харесва българското вино

Кметът на община Бургас Димитър Николов посрещна в кабинета си посланика на Индия у нас Негово Превъзходителство Лал Динглиана и почетния консул на Индия в Бургас Любомир Манджуков. Висшият дипломат е на визита в града, за да презентира индийската икономика и възможностите за търговско-икономическо сътрудничество между България и Индия.
В началото на протоколната среща кметът и дипломатът размениха символични подаръци. Димитър Николов се сдоби с кутия първокачествен индийски чай, а Лал Динглиана ще отнесе в софийския си офис бутилка бургаско вино. По този повод посланикът сподели, че българското вино добива голяма популярност в Индия, където наскоро е предизвикало сензация по време на изложение в гр. Мумбай.
В кметския кабинет бяха обсъдени възможностите за сътрудничество в областта на бизнеса и културата между Бургас и градове от Индия.

„Има нужда от „ъпгрейд” в отношенията между нашите две държави, които винаги са били традиционно приятелски, но вече живеем в различна реалност. България стана член на ЕС, а от 90-те години на миналия век в Индия се наблюдава икономически „бум”, каза Лал Динглиана. Според него има много перспективи в двустранните взаимоотношения, включително и на регионално ниво. Затова е отворен и дипломатическият офис на Индия в Бургас. За да се привлече и задържи вниманието на индийския бизнес обаче, са нужни облекчения във визовия режим, смята посланикът.

Коалиция от 22 партии управлява Индия в момента, разказа Лал Динглиана. Това явно не е пречка за ускореното развитие на азиатската държава, която от „слон” се превърна в един от световните „икономически тигри”. Към този момент Индия остава встрани от финансовата криза, главно заради огромния си вътрешен пазар.

Посланик Динглиана отправи покана към кмета Димитър Николов да определи един служител от Община Бургас, който да замине за Индия на 6-седмично обучение по програмата ITEC /Indian Technical and Economic Cooperation/, изцяло на разноски на индийското правителство. Програмата предлага различни видове обучение - например в областта на високите технологии, банково дело, масови комуникации, човешки ресурси и мн. др., съчетано с пътуване из страната и опознаване на индийската култура.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |