В новините
 
27.03.2009 11:37   Новината е видяна 5184 пъти
Българският съд окончателно обяви за незаконен комплекса Златна перла в Природен парк Странджа

Върховният административен съд реши и последните три дела по строежа на комплекса «Златна перла» на фирмата «Краш 2000» край Варвара в природен парк Странджа. Решенията отново потвърждават незаконността на комплекса, съобщават от коалицията от 30 неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България”.


Делата са по повод жалби на «Краш 2000» срещу решенията на РНДСК – Бургас за отмяна на 10-те строителните разрешителни на комплекс «Златна Перла», издадени от община Царево. Мотивите на последните решения на съда са, че при липса на проведена процедура по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) всички разрешения за строеж са нищожни поради противоречие със закона и следователно могат да бъдат прогласени за такива от съответните контролните органи, т.е. районните Дирекции за национален строителен контрол.


Съгласно Закона за устройство на територията (ЗУТ) (чл. 148, ал. 7) ново строително разрешение не може да се издаде, докато съществуващите в обекта незаконни постройки не бъдат премахнати или "узаконени". Самият ЗУТ обаче НЕ предвижда процедура за узаконяване.


Експертите на Природен парк Странджа първи алармираха останалите институции за незаконния строеж още в началото на 2006 г. Бездействието на институциите обаче позволи строителството да продължи още година, така че грубият строеж е вече завършен. Активните действия на коалицията „За да остане природа в България” накараха институциите да се задействат и да се постигне прилагане на закона след цели 3 години. За да се довърши процеса докрай, РДНСК – Бургас е длъжна да издаде заповед за разрушаване на „Златна перла”.


Отговорността за незаконния строеж носи община Царево наравно с инвеститора. Припомняме, че през 2006 г. общината заедно с доказания нарушител на закона «Краш 2000» обжалваха заповедта за обявяване на Природен парк Странджа. Благодарение на обществения натиск заличаването на парка бе предотвратено.


Опитите да бъде заграбена крайбрежната част на Странджа продължиха с приемането на Общ устройствен план на община Царево, предвиждащ близо 100% урбанизация на крайбрежието, като единственото изключение са двете защитени местности – „Устието на река Велека” и „Силистар”.


Вместо да работят активно за развитието на устойчив туризъм като се възползват от уникалното природно наследство на Странджа, кметовете на общините Царево и Малко Търново са обявили война на природния парк. Те изпратиха доноси до Държавна агенция по горите, която е принципал на природния парк, с недопустими и незаконни искания, чиято крайна цел е надеждата да се смени директора на Природен парк Странджа, за да няма кой да прилага природозащитното законодателство





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |