В новините
 
31.03.2009 12:37   Новината е видяна 4160 пъти
Провинциално: Половината жители на ул. „Цар Симеон I” ще се чувстват европейци, другите ще газят в кал . Прессъобщение на Община Бургас

Една част от жителите на ул. „Цар Симеон I” ще се чувстват европейци, другите ще газят в кал. Това каза зам.-кметът по строителство Костадин Марков на пресконференция в Община Бургас по повод определение на Административния съд, с което се прекратява отсичането на дървета по бургаската улица. Той сподели, че по този начин съдийското постановление спира не само изсичането на дърветата, но и цялостния ремонт на една от най-важните и нуждаещи се улици в града.

На срещата присъстваха още секретарят на общината Божидар Кънчев, Златина Георгиева – директор на дирекция „Правно – нормативно обслужване” и доц. Здравко Сталев.

„Община Бургас ще продължи да изпълнява своите инвестиционни намерения в участъка от ул. „Булаир” до ул. „Св. Св. Кирил и Методий”, което води до парадокса тези граждани да живеят като европейци, а другите, от „Св. Св. Кирил и Методий” до „Сан Стефано” – да газят в кал”, заяви зам.-кметът Костадин Марков.

Зам.-кметът допълни, че жалбите на бургазлии трябва да бъдат отправяни не към Общината, а към еколозите, областния управител и хората взели това решение.

Според секретаря на Община Бургас Божидар Кънчев съда е действал особено прибързано, тъй като в петък е получено уведомително писмо за предоставяне на цялата документация по случая в еднодневен срок, а малко след това е пристигнало второ писмо, в което се настоява това да стане до 16.30 часа. Заповед от Областния управител Любомир Пантелеев за прекратяване на сечта и до момента не е пристигнала в Община Бургас. Втори парадокс, според него е срокът от 7 дни даден от съда на еколозите и 1 – дневния срок /и по-конкретно час и половина/ за Общината, както и приключване на делото преди събиране на цялата документация.

 Здравко Сталев разказа, че през 2008 година е била сформирана 10 – членна комисия от експерти, която е обходила всички дървета на територията на община Бургас и е съставила съответните протоколи за състоянието им. Резултатите от тази проверка показват, че 86 % от дърветата на ул. „Цар Симеон I” са прогнили и трябва незабавно да бъдат отрязани, защото в това си състояние са опасни за преминаващите хора и автомобили. Изцяло здрави, според него, са едва около 5 %.

     Той сподели, че въпреки дългия живот на дърветата от вида софора, който достига 300 години в естествени условия в Япония и Китай, тук възрастта им е най-много 65 години. „На мястото на старата и изгнила вече дървесна разстителност щяха да бъдат посадени 240 нови едроразмерни дървета /10-12 м./ от видовете чинар, явор, ясен и шестил, които са с по-голяма листна маса и многократно по-въздухопречистващи от софората”, заяви доц. Сталев.

     Той припомни, че миналата седмица във Варна дърво от същия вид и на същата възраст се сгромоляса и по чудо се размина без жертви, а кметът Кирил Йорданов е издал заповед за премахването на остарелите дървета от вида софора. 





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |