В новините
 
04.04.2009 04:00   Новината е видяна 3850 пъти
Доценти от Лесотехнически университет препоръчаха подмяна на дърветата по ул. „Цар Симеон I”
Доц. д-р Стефан Мирчев и доц. д-р Анелия Пенчева препоръчаха в специално изпратено до Община Бургас становище дърветата по ул. „Цар Симеон I” да бъдат своевременно подменени. 
„При по-силни ветрове те предстявляват риск за хората, сградите и МПС”, смятат специалистите от Факултет по екология и ландшафтна архитектура, Катедра „Патология на растенията и химия” в Лесотехнически университет.
За осъществяване на обективна фитопатологична експертиза двамата научни работници са изследвали представителни дървета от вида японска софора, растящи на ул. „Цар Симеон I”. Използван е дендрохронологичният метод, чрез който се установяват броя и продължителността на стресовите периоди в развитието на дърветата и влиянието, което им оказват различни екологични фактори - климат, човешка дейност, насекомни и гъбни вредители, почвени условия и др.
Данните от микроскопския анализ на дърветата показват, че 100 % от тях са засегнати в различна степен от гниене на стъблото, изсъхване на скелетни клони и суховършие. Установени са некрози по клонките, причинени от гъби и насекомни вредители. Много от дърветата са с повърхностно разположени корени, по които се забелязват наранявания и гнилоти. При 15 % от тях в основата на корените са открити плодни тела на дървесиноразрушителни гъби от вида Ganoderma, се казва още в становището. 
Според доцентите Мирчев и Пенчева натрупаните през последните години данни от научни изследвания позволяват японската софора да се класифицира като относително толерантна към първични и вторични замърсители на атмосферата. Системните негативни въздействия на различни стресори могат съществено да редуцират общата устойчивост на вида, смятат те.
Специалистите не отричат добрите декоративни качества на японската софора, но са на мнение, че тя не вирее добре в тесни улични пространства.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |