В новините
 
08.04.2009 12:21   Новината е видяна 5051 пъти
Георге Попеску се връща в Румъния

Бизнесмени в отчаяние от държавните институции Липсва диалог със службите, както и бургаско лоби в парламента

Бургаските бизнесмени са в отчаяние от държавните институции, защото срещат от тях не помощ по време на кризата, а спънки. Това стана ясно по време на втората бизнесзакуска, организирана от „Дарс Ауто” в Бургас.
Липсва диалог между държавните служби и бизнеса, както и бургаско лоби в парламента, което да застане зад интересите на големите фирми в града и да бъдат заделени средства за инфраструктура, споделиха бизнесмени.
Единствен гост от политиците беше депутатът Тодор Батилов, макар че са били поканени всичките народни представители от Бургаски район. Той се опита да  представи причините за лошия бизнес климат и алтернативите.
“ Големият проблем на всички български парламенти е хаотичното приемане на нормативни актове. Над 700 закона са променени – това е един нормативен потоп. Езикът, на който са написани, е неприемлив”, заяви депутатът. Бедата е и в това, че в България е приет латиноамериканския модел на свръхлиберализъм в икономиката, допълни той.
Според организатора на събитието Димитър Събков най-важното за региона на този етап е доизграждането на магистрала „ Тракия”. Той изрази силен оптимизъм, че бургаски депутати в парламента могат да обединят усилия и да поставят въпроса за по-скорошното изграждане на следващата отсечка. “ Ако се раздадат на 10-12 фирми отсечки от по 10 километра, магистралата ще бъде изградена за 1 година”, пресмята той.
„ Бургас плаче, защото нашите 13 депутати в парламента не успяха да изискат от държавата 20 млн. за „Детелината”, коментира шефът на „Трансвагон” – Георге Попеску. Той беше категоричен, че мажоритарният вот е силно необходим като гаранция за добра работа по места на депутатите.
Директорът на „ Булстрад” в Бургас Красимир Събев определи като болезнена липсата на цялостна стратегия на държавата, която да действа в помощ на бизнеса. “Срамувам се, че съм бургазлия, срамувам се, че съм българин”, заяви той. Приватизирани са активи на държавата за 200 млрд. лв., а  за тях са платени по-малко от 25 млрд., допълни Събев.
Тодор Батилов апелира към представителите на компаниите да научат политиците да се обединяват около проблемите на града, така както го прави големият бизнес в Бургас.

 

--------------------------------------------------------------------------------


Депутатът Тодор Батилов:
Никой не отговаря пред никого

Много безотговорни институции съществуват в държавата. Направено е така, че никой да не отговаря пред никого. Това, което тласка към престъпления, е безнаказаността на човека. Ако се излезе от анонимността, ще спре епидемията.
Хората от властта ги е страх, първо - да не ги свалят преждевременно, и второ – да не би да не влязат пак във властта.
Младите хора ще ни кажат – некадърни сте, отивайте си – и ще са прави.
Един предишен министър хариза вагоноремонтния завод в Дряново. Нарочно не му казвам името, защото тове не е отделен случай, а е практика.
Осемдесет вагона от 80-те години бяха продадени за по 2000 евро на Людмил Стойков. Сега върнаха вагони, произведени през 60-те години. В една работилничка в Самоков им правят реотаните, свързват се с кабелите без релета и машинистът пуска през 2 часа отоплението. Няма аварийно осветление, няма оповестителна система. Това, което се случва с нашите влакове, не са инциденти, а е закономерност, следваща от общото състояние на БДЖ.


--------------------------------------------------------------------------------
Георге Попеску – основен акционер на „Трансвагон”
Мисля да се връщам в Румъния

Вече мисля за завръщане в Румъния. Няма бъдеще тук. Никой не помага на малкото останали работещи предприятия. Ние внасяме в държавата между 44 и 60 млн.лв. годишно.
Не е редно да плащам данък и върху инвестициите, които правя.
За газовата криза също не са ни компенсирали загубите, няма и да ги компенсират.
Средният бизнес се убива с ДДС-то. Данъкът се връща едва след 5 месеца, като най-често преди крайния срок започва ревизия и чакаш за ДДС още 3 месеца. А 20% е повече от печалбата на фирмата.
Какво е направил министърът на транспорта за 4 години. Държат затворени милиони, за да плащат заплати на железничарите – да не излязат на улицата и да свалят правителството.
Бургаските депутати не можаха 20 млн.лв. да съберат, за да се направи детелина на “ Трапезица”, надлезът ще рухне, ще се блокира движението.

 


На снимката: Георге Попеску, Димитър Събков и директорът на „Сосиете Женерал Експресбанк” – Бургас Правдомир Тодоров обсъждат условията за бизнеса по време на криза

в-к ФАКТОР





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |