В новините
 
10.04.2009 07:00   Новината е видяна 5125 пъти
Фондация и деца от Несебър даряват на Одрин „Български Великден"

Всяко семейство от Одрин ще получи боядисани яйца за Великден, като дар за празника и жест на приятелство и благопожелания, според българската национална традиция. Инициативата е на  българския храм „Св. Георги” в Одрин и се осъществява с подкрепата на местни спонсори и на несебърската фондация „Европейски инициативи”. В нея ще участват и деца от Общински детски комплекс Несебър.
По този начин ще поздравим за Великден не само българската общност в Одрин, но и всички жители на града, отбеляза Мария Чъкърък, съпруга на българския свещеник в Одрин Александър Чъкърък и инициатор на този своеобразен „Български Великден” в Одрин.

За реализирането на идеята, несебърската фондация „Европейски инициативи” вече осигури на храма български великденски бои и украса за яйцата, а със съдействието на фондацията, несебърските деца от детския общински комплекс ще посетят храма на Велики четвъртък – 16 април, за да боядисат на място част от стотиците яйца за отбелязването на Великден в Одрин и да се запознаят с културните и исторически забележителности на града.

Несебърската фондация и детският комплекс в града вече от четири години реализират съвместни инициативи за големите български празници и по благотворителни поводи в подкрепа на хуманни каузи и млади таланти.

Църквата „Св. Георги” е средище на българската общност в Одрин.  През 2004 г. храмът е основно реставриран и възстановен с дарения и със средства от българската държава в рамките на подписаната между България и Турция „Програма за опазване на недвижимото културно наследство”. Главната заслуга за запазването на храма през годините обаче е на фамилията на потомствения българин в Одрин - Филип Чъкърък, който дълго време е поддържал църквата „Св. Георги” на доброволни начала. Делото му е продължено от неговия син и настоящ свещеник на храма - отец Александър Чъкърък. Храмът е построен през 1880 г. със съдействието на тогавашния одрински валия Рауф паша и с разрешението на султан Хамид II. Наскоро приключи реставрацията и на най-стария български храм в Одрин-църквата „Св. Св. Константин и Елена”, която от миналата година е отворена за посещения, но богослужения се извършват засега само в храм „Св. Георги”.


Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерияАрхив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |