В новините
 
10.04.2009 07:51   Новината е видяна 3997 пъти
Областният управител представи проекта за Мултифункционален културен център

Областният управител Любомир Пантелеев проведе работна среща с ръководството на Регионална библиотека „Пейо Яворов”, на която представи първата фаза на идейния проект за изграждане на новия Мултифункционален културен център, предназначен за средище на библиотечното дело в областта.
Силно се надявам, че с обединените усилия на държавата, културната общественост и общината, след няколко неуспешни опита, най- сетне да започне изграждането на модерна бургаска библиотека, каквато в България няма и която ще отговаря на най- съвременните изисквания и тенденции в развитието на библиотечното дело, каза областният управител Любомир Пантелеев. Силно съм впечатлен от таланта и способностите на младата архитектка Елена Стойчева. В началото на май на специална демонстрация тя ще представи пред обществеността на Бургас окончателния идеен проект, допълни още той.
Проектът е дипломна работа на Елена Стойчева, завършила изключително реномирания Технически университет в Берлин. Елена е внучка на известния български архитект Борис Камиларов. Баща й Михаил Стойчев,  роден и учил в Бургас, също е архитект. Дипломната работа е изработена под ръководството на проф. Уте Франк.
Новата библиотека ще бъде разположена на терена на бившата училищна сграда на ул. Св. Св. Кирил и Методий, строена през 1935 г. и преустроена в болница през 1946 г.
Градската библиотека в Бургас е създадена през 1888 г. и в момента съхранява над 600 000 библиотечни материали, като годишният растеж възлиза на 5000 медии. В момента тя разполага с площ от около 2 500 кв.м. и се помещава в няколко неатрактивни сгради, които не отговарят на съвременните изисквания.
Младата и талантлива архитектка е избрала стратегия, чрез която съществуващите сгради се редуцират и преустройват както във формата и  структурата, така и във фасадата. Новият корпус представлява два врязващите се един в друг паралелепипеда, запазващи досегашните пропорции. По конструктивни съображения сегашните колони се обвиват със стоманобетон. Първият слой на фасадата е единично специално стъкло, а вътрешният-  стъклопакет.
Атриумът предлага на посетителя щедро вътрешно пространство с визуална връзка между различните нива.
Сутеренът представлява хранилище с компактни стелажи за книги, си ди, ди ви ди и филми, технически съоръжения, копирен център и склад с възможности за функциониране на кафене плюс паркинг.
Приземен етаж – представлява многофункционална зала /бившия физкултурен салон/, където на практика са разположени две зали, които могат да се обединят, като по- голямата от тях разполага с 80 седящи места и падащ под.
-читалня за периодична литература
-кафене с вход и изглед към улицата с 30 седящи места
-тематични блокове за периодика с електронен каталог
Първи етаж – на него е разположен отдел „Публицистика”, многобройни тематични стелажи и зона за мобилни телефони.
Втори етаж – на него е разположен отдел „Научна литература, изкуство и музика”. Предлагат се повече възможности за спокойна работа и концентрация. Предвидени са 6 кабини за самостоятелна работа, зала за слушане на музика и голяма читалня.
Трети етаж – на него е разположена Младежката библиотека. Залите за групова работа и компютърна зала са отделени със стъклени стени, за да могат младежите да общуват. Т.н. ложа е оборудвана с меки мебели, автомати за храна и напитки. На етажа има още четири зали с различна големина за самостоятелна работа и тераса.
Четвърти етаж – на него е разположена Детската библиотека, снабдена с много светлина, ложа с изглед към короните на дърветата. На етажа се намират и административните помещения с обща дневна за почивка на служителите. Залата за събрания може да се използва и за семинари.
Допълнителни данни – застроената площ на съществуващата сграда е 840 кв.м. с разгъната площ 3 120 кв.м. Застроената площ на новата сграда е 1 220 кв.м. с разгъната площ от 7 960 кв.м. След преустройството общата разгъната площ ще възлиза на 11 000 кв.м., което е 3,5 пъти повече от сегашната разгъната площ на немското училище и 4,5 пъти повече отколкото площите, с които досега разполага библиотеката. Общо работни места – за посетители – около 430 души, за служители – около 40. Предвидените стелажи са 16 100 метра, а паркингът е за 20 места. Осигурен е достъп за хора с увреждания и специални работни места. Освен товарни има и асансьори за посетители.

 





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |