В новините
 
13.04.2009 15:08   Новината е видяна 4137 пъти
Кризата удари и “Лукойл”

Най--голямата руска петролна компания Лукойл отчете загуба от 1,62 млрд. долара за последното тримесечие на миналата година, предава Wall Street Journal. За същото тримесечие на 2007 г. компанията е реализирала нетна печалба от 3,21 млрд. долара. Финансовите резултати на Лукойл се оказаха по-лоши от предварителните прогнози на икономистите, които очакваха 1,07 млрд. долара загуба.
В момента 20% от акциите на Лукойл принадлежат на американския петролен гигант ConocoPhillips и още 25% пряко или косвено се държат от Вагит Алекперов и Леонид Федун, които са в Борда на директорите на компанията.
Приходите на Лукойл намаляват с 26% на годишна база до 18,4 млрд. долара, въпреки че обемът на производството се запазва. Причината за понижението се крие в нестабилните цени на петрола през последните месеци на 2008 г. Нетната печалба за цялата година възлиза на 9,14 млрд. долара, което е с 4% по-малко от печалбата за 2007 г.
Руската петролна компания, както и нейните конкуренти в сектора, пострада силно в края на миналата година поради поевтиняването на петрола и високите акцизи върху износа на петролни продукти в Русия. За натрупаната загуба допринася и обезценката на руската рубла.
Резултатите за първото тримесечие на тази година вероятно ще бъдат по-добри, защото цената на петрола се стабилизира, а акциза върху петролните продукти в Русия бе намален в началото на годината.
Ръководството на Лукойл реши да намали размера на планираните за 2009 г. капиталови инвестиции до 6,5 млрд. долара спрямо първоначалните 11,2 млрд. поради неблагоприятните условия на петролните пазари. Компанията ще съкрати допълнително инвестициите в случай, че котировките на петрола продължат да се понижават. Според президента на Лукойл Вагит Алекперов справедливата цена на петрола е 70-90 долара за барел. Компанията очаква петролът тип „Брент" да се търгува в интервала 50-60 долара за барел през тази година

http://bourgasmedia.com/news.php?cat_id=7&id=177




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |