В новините
 
13.04.2009 17:07   Новината е видяна 4737 пъти
ДА БЪДЕМ ПРЕДПАЗЛИВИ ПО ПРАЗНИЦИТЕ

Районните управления на МВР в Бургаска област ще осъществяват засилени мерки за гарантиране сигурността на гражданите и опазването на обществения ред през предстоящите пролетни празници. 

      Многобройните богослужения и празнични инициативи в областта ще бъдат охранявани от полицейски служители. Районните служби за пожарна безопасност и спасяване  в областта извършват контролни проверки на всички църкви и манастири, в които ще се провеждат празнични богослужения. Проверяват се ел. инсталациите, противопожарните уреди и е проведен инструктаж на храмовите служители. В храмоветe в градовете по време на празничните литургии ще дежурят служители на районните служби за пожарна безопасност и спасяване. Разбира се, ще бъде засилен и пътния контрол. 

      За да не бъде помрачен празника, гражданите също могат да се погрижат за своята безопасност:

      Внимавайте при продажба на животни

С наближаването на Великден и Гергьовден започва усилена търговия с домашни животни - особено агнета и ярета. Препоръчваме на стопаните да бъдат внимателни и предпазливи при установяване на контакти с търговци, които посещават дворовете им под предлог, че изкупуват животни. В редица случаи крадците представяйки се за купувачи, предварително оглеждат стопанствата, които след ден или два обират.

За да не станете жертва на кражба или измама от мними купувачи:

Укрепете и осветете стопанските си постройки
Запишете името на купувача, марката и номера на автомобила, с който се придвижва (особено в случай, че сделката се провали или отложи)
Не оставяйте непознати лица сами в имота под никакъв предлог. Имайте предвид, че молбата -  да ги придружите до тоалетна, да им донесете чаша вода, да им развалите пари, да им покажете животните  - са най-честите  способи, които крадците използват, за да отклонят вниманието ви и да останат сами в помещението, в което държите парите си.
Не дръжте големи суми пари в дома си, особено в гардероб, под дюшека или с стопански помещения.
Обърнете особено внимание на банкнотите, с които купувачите плащат закупената стока - често измамниците използват сделките с животни в селата за прокарване в обращение на фалшиви банкноти (основно 10 и 20 лв.).
Препоръчваме, при осъществяване на сделката с животни, да придружите купувача до ветиринарната служба в селото за издаване на ветеринарно-медицинско свидетелство. Наблюденията на полицаите показват, че спазването на тази процедура е един от най-сигурните начини за предотвратяване на кражби в района, тъй като купувачът излиза от анонимност.
Ако сте жертва или свидетел на престъпление или дори само имате съмнение за подготвяно престъпление  -  обадете се незабавно на тел.166, който се избира безплатно от всички оператори.
      Пазете се от джебчии

      Всички знаем, че джебчиите използват навалицата около пазарите и православните храмове в дните на големите християнски празници. Те се сливат с тълпата и възползвайки се от нашата празнична приповдигнатост, пребъркват джобове и чанти. Гражданите трябва да имат предвид, че джебчиите посягат главно на портмонета от преметнати през рамо дамски чанти и външни джобове на дрехи със свободна кройка. Жертви на джебчийска кражба стават и мъже, носещи портфейли в задният джоб на панталоните. Може да им се противопоставите с предпазливост, грижливо отношение към парите и дискретност.

Ако носите в себе си голяма сума пари, по добре е разделете на няколко части и ги сложете на различни места в чантата или във вътрешни джобове на дрехите си. Имайте предвид, че чантите с магнитно закопчаване са по-уязвими. Ако дамската ви чанта е от този вид, погрижете се поне парите да са в преграда с цип.
Попаднете ли в навалица - на пазара или в храма, задължително притиснете
Ако усетите допир до тялото си или опъване на чантата, обърнете се рязко назад, за да огледате добре нападателя - ако все пак сте станали жертва на кражба, доброто описание на джебчийката ще улесни работата на полицията при разкриване на престъплението.
За да бъде разкрита или пресечена джебчийската кражба, особено важно е незабавното сигнализиране на полицията - на тел.166 или направо в РПУ. При своевременно сигнализиране в полицията и добро описание, извършителите могат да бъдат своевременно открити.
 

   Ако ще отсъствате от дома

Ако възнамерявате да отсъствате от дома си по време на празниците, вземете мерки да предпазите жилището и ценните си вещи от престъпни посегателства.
Не съобщавайте на много хора, че ще отсъствате от дома си по време на празниците. Предупредете и децата си да не правят това.
Ако ще отсъствате няколко дни, не забравяйте да проверите дали всички врати и прозорци са затворени и помолете съседи да наглеждат дома Ви.
В никакъв случай не оставяйте в дома си големи суми пари. Семейните ценности и скъпи вещи можете да оставите на съхранение при близки или надеждни познати.
Преди да потеглите на път оставете на доверен съсед телефон, на който може да установи връзка с вас при нужда.
Медните съдове - казани, тави, лозарски пръскачки -   също са атрактивни за крадците. Дръжте ги в добре укрепени помещения.
      Ако предприемате излет сред природата

Не палете огън на открито, особено в близост до горски фонд.  Разрешено е паленето на огън само на регламентираните и обезопасени огнища в районите на туристическите заслони и пътеки.
      Ако ви предстои  пътуване:

Тръгването на път с личния автомобил също трябва да бъде грижливо подготвено.  Обръщаме ви внимание, че от началото на годината на територията, обслужвана от ОД МВР - Стара Загора са станали 100 тежки пътнотранспортни произшествия  15 загинали и 137 ранени.

      Затова:

Нека по празниците шофира най-опитния водач. Натовареният трафик в дните от Цветница до Гергьовден не е подходящ момент за усъвършенстване на уменията на неопитни водачи.
Имайте предвид, че трафикът на превозни средства вероятно ще бъде засилен в посока от града в петък и към града - в следобедните часове на последния почивен ден. Не се поддавайте на нетърпението и припряността - не предприемайте рискови изпреварвания.
Не се изкушавайте от хубавото време и сухите пътища - спазвайте ограниченията на скоростта и ползвайте предпазни колани. Повече от половината жертви на тежки катастрофи са загинали поради неправилно подбрана скорост. Почти всички, загинали при движение с висока скорост, са били без предпазни колани.
Не предоставяйте превозното средство за управление на неправоспособния си син или дъщеря. Не ги пускайте да шофират сами, дори ако са правоспособни, но с малък стаж - имайте предвид, че те нямат достотъчно опит за да преценят правилно рисковете по пътя  и често проявяват склонност към самонадеянаст зад волана. Статистиката показва, че почти от половината водачи, причинили тежки катастрофи със загинали през 2008 г. са със стаж зад волана до две години.
В никакъв случай не сядайте зад волана, ако усещате, че въздействието на поетия алкохол не е отминало.
Пътните полицаи апелират специално към водачите на мотопеди и мотоциклети - задължително да спазват ограниченията в скоростта и да ползват предпазни каски.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |