В новините
 
25.04.2009 00:50   Новината е видяна 5075 пъти
Босна и Херцеговина: ЕП критикува липсата на обща политическа визия

Днес депутатите приеха резолюция, в която се казва, че Босна и Херцеговина може да се стреми към влизане в ЕС само като единна суверенна държава. Обезпокоени от влошаването на политическия климат в страната, членовете на ЕП осъдиха недостатъчното внимание, което Съветът обръща на този въпрос, както и липсата на решителност до този момент от страна на държавите членки за координирано справяне със ситуацията в страната.


ЕП отправя следното послание към политическите лидери на Босна и Херцеговина: "перспективата за членство в ЕС беше предложена на Босна и Херцеговина като единна държава, а не на съставните й части". Следователно "заплахите за отцепване или други опити за нарушаване на суверенитета на страната са напълно неприемливи", подчертава резолюцията на Парламента. 


Депутатите изразяват съжаление относно неспособността на политиците на Босна и Херцеговина да постигнат споразумение за "обща политическа визия" за тяхната страна и осъждат техния "недалновиден национализъм", който пречи за постигането на целта за присъединяване към Европейския съюз.


Конституционната реформа трябва да бъде приоритет


Според докладчика Doris Pack (ЕНП-ЕД, Германия), Босна и Херцеговина трябва да бъде суверенна, за да може да функционира като държава. За тази цел е необходимо изпълнението на конституционната реформа да стане неин приоритет. В същото време, това е необходимо условие за посрещане на критериите от Копенхаген.


Тази реформа трябва да има за краен резултат държава, притежаваща законодателни, бюджетни, изпълнителни и съдебни правомощия, а броят на административните нива, участващи в управлението на страната, трябва да е пропорционален на нейните финансовите ресурси, както и да се основава на ефикасно, съгласувано и ефективно разпределение на отговорностите, се казва още в резолюцията. Целта е да се намали бюрократичната тежест на сегашната администрация, която поглъща 70% от националния бюджет.


Засилване на мандата на Върховния представител


Върховният представител на международната общност в Босна и Херцеговина трябва да подпомага националните власти за постигането и правилното прилагане на всички цели и условия, поставени от Съвета за прилагане на мирното споразумение. Постът на Върховния представител трябва бъде запазен, докато тези пет цели бъдат постигнати, за да се гарантира правилното прилагане на Дейтънското мирно споразумение, което включва "мирното съвместно съществуване на различни етнически общности в рамките на единна държава".


Изясняване ролята на представителите на ЕС


Взимайки под внимание ролята на специалния представител на ЕС за Босна и Херцеговина, който беше определен от Европейския съвет през март 2009 г. и чийто мандат едва започва, депутатите призовават Съвета да му даде силен и ясно определен мандат и необходимите човешки ресурси, с цел улесняване приемането на посочените в настоящата резолюция реформи, и да насърчи диалога с гражданското общество. Той трябва да има също така "пълна и трайна политическа подкрепа" и правомощия "да осигурява общата координация на организациите от ЕС".


Членовете на ЕП изразяват съжаление относно недостатъчното внимание, обърнато от Съвета на влошаването на политическия климат в Босна и Херцеговина, както и относно липсата на решителност до този момент от страна на държавите членки за сериозно и координирано справяне със ситуацията в страната.


Етнически малцинства


В резолюцията се подчертава ролята на Европейската конвенция за правата на човека, съгласно която всички малцинствени общности трябва да имат еднакви права като народи в Босна и Херцеговина. Това ще доведе и до премахване на етническите критерии за кандидатите на избори за политически кабинет.






Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |