В новините
 
29.04.2009 11:45   Новината е видяна 2001 пъти
Удължаване до 70 години на срока на авторските права за музикалните изпълнители

Срокът за закрила на авторските права на изпълнителите и продуцентите на звукозаписи ще се увеличи от 50 на 70 години, съгласно приетото от ЕП в четвъртък законодателно предложение.

Одобрявайки доклада на Brian Crowley (СЕН, Ирландия), депутатите постигнаха съгласие да увеличат срока за закрила на авторското право, така че изпълнителите и продуцентите на звукозаписи да получават възнаграждения от авторски права в срок от 70 години след първото издание или изпълнение на творбата им.

В първоначалното предложение на Комисията, увеличението достигаше до 95 години. Според г-н Crowley, постигнатият компромис за 70 години взима под внимание позицията на Съвета и ще улесни постигането на съгласие с правителствата на държавите членки.

Фонд за студийни музиканти

Повишената закрила на авторските права ще бъде в полза и на продуцентите, благодарение на допълнителните възнаграждения, произтичащи от увеличението.

Депутатите одобриха създаването на специален фонд за студийни музиканти. Той ще бъде финансиран с финансовото участие на продуцентите, които се задължават да отделят за тази цел най-малко веднъж годишно поне 20% от приходите, спечелени благодарение на удължения срок за закрила на авторското право. Фондът ще осигурява възнаграждения за тези студийни музиканти, които са се отказали от правата си при подписване на договор за изпълнение.

Управлението на фонда ще бъде възложено на дружествата за колективно управление, които представляват интересите на изпълнителите и продуцентите. 

Клауза за ликвидиране на стари задължения

За да се гарантира, че изпълнителите се ползват изцяло от удължения срок на копирайт, първоначалното законодателно предложение беше променено от депутатите, с цел да се попречи на удръжката от възнагражденията за авторски права на изпълнителите заради предишни сключени споразумения.

Възможност за повторно договаряне 

Депутатите одобриха поправка, която дава възможност на изпълнителите за повторно договаряне на вече сключени от тях договори преди влизане в сила на директивата и 50 години след първото издаване на звукозаписите им.


Удължаване на срока на авторските права и за аудиовизуалните творби?


Членовете на ЕП призоваха Комисията да започне процедура по оценка на въздействието във връзка с положението на европейския аудиовизуален сектор, която трябва да приключи до 1 януари 2010 г. Целта й е да се прецени дали е необходимо сходно удължаване на срока на закрила на авторските права на продуценти и оператори в аудиовизуалния сектор. 


"Use it or lose it" клауза


Според одобрената директива, ако 50 години след издаване на звукозаписа, продуцентите все още не са го предоставили на публиката, изпълнителите могат да поискат прекратяване на сключения договор, с който прехвърлят правата си на звукозаписната компания.


След това продуцентите имат на разположение една година, за да направят звукозаписа достъпен за публика. В случай, че това не стане, те губят правата си над него.


Преразглеждане на директивата след 3 години


Депутатите отправиха искане до Комисията да представи оценка за приложението на новата директива 3 години след влизането й в сила, и по-конкретно относно приложението й на цифровия пазар.


Държавите членки ще имат на разположение две години, за да транспонират новата директива.


Сегашно законодателство относно закрилата на авторските права


Според настоящото европейско законодателство музикалните звукозаписи са защитени за най-много 50 години. Това означава, че по време на този период изпълнителите получават възнаграждения при всяко пускане на техните творби. След изтичане на срока от 50 години, изпълнителите спират да получават приходи от използването на техните творби.


Композиторите вече ползват срок за защита на авторските права от 70 години след смъртта им. 

Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерияАрхив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
Мебели Бургас | namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |