В новините
 
02.05.2009 14:39   Новината е видяна 211186 пъти
Бургазлии създадоха плашило-робот

На пръв поглед странната идея, всъщност решава успешно един голям проблем на лозарите, които до сега са използвали какви ли не методи, за да се справят с пернатата си конкуренция всяко лято, докато гроздето узрява и по време на гроздобер.

Ятата от косове, скорци и други прелетни птици, често опустошават декари лозя и ако не се взимат мерки нашествениците да бъдат прогонвани, те се превръщат в истинска напаст. Старият метод с използването на "плашило", според вещите в бранша вече не давал никакъв резултат. "Дали птиците са се приспособили или са станали по- хитри, не знаем, но е безмислено да се опитвате да стреснете ято гладни косове с парцалена кукла."- казват те без да се шегуват. Да се осигурят денонощно достатъчно пазачи или масивите да бъдат покрити със специална мрежа, също се оказвало доста трудна задача.

Новият метод за борба с птици- любители на грозде, е разработен от екип от трима бургаски специалисти- Емил Стоянов, Ивайло Стоянов и Георги Римпопов. Те са автори и на други интересни и улесняващи живота на хората изобретения. Ръководителят на екипа- Емил
Стоянов, разказва, че първоначално направил устройството, за да защити собствените си лозя. След като методът се оказал ефективен, той решил да го усъвършенства заедно със своите колеги и през миналата година системата била успешно използвана от лозари в бургаски регион.

Сега уредът е в процес на патентоване. Новото съоръжение се казва "Агрогард" и принципът му на работа е електрохимичен. То не е обемисто и монтажът му в охраняваната площ е лесен. Уредът всъщност възпроизвежда силен, но абсолютно безопасен гърмеж през определен интервал от време и така прогонва долетелите в масивите птици, без да ги наранява. Едно устройство може да защити по този начин площ от двадесет и пет декара, казва Емил Стоянов. Според него, с използването на системата "Агрогард", собствениците на лозови масиви могат да спасят от унищожаване тонове от своята реколта.

Освен за защита на лозя, устройството може да се използва и за охраняване на овощни градини, а също и на картофени насаждения, които в някой райони на страната често били нападани от диви свине.

Изобретателят обяснява и че съществува система, подобна на направената от екипа му, при която обаче, за да се възпроизведе силен звук се използва газ пропан- бутан. Това неминуемо носи своите рискове, а и разходите за консумираната газ са десетки пъти по- големи, в сравнение с тези за електрически ток, който "Агрогард" изразходва.

Сега екипът работи върху проучването на възможността, новият уред да бъде използван за прогонване на птици от районите на летищата, където присъствието на пернатите също създава сериозни проблеми.

Текст под снимка: С използването на системата "Агрогард", собствениците на лозови масиви могат да спасят от унищожаване тонове от своята реколта, казва Емил Стоянов.

http://www.factor-bs.com/news-8595.html





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |