В новините
 
07.05.2009 12:11   Новината е видяна 2154 пъти
ЕП запази ясното и лесноразбираемо енергийно етикетиране за телевизорите
Новите класове на енергийна ефективност могат да объркат потребителите при закупуването на нов телевизор, смятат депутатите, които днес блокираха предложението на Комисията да въведе нови подкласове в най-високия енергиен клас "А". В същото време те одобриха новото етикетиране на хладилниците и фризери. 

Парламентът блокира намерението на Комисията (с 399 гласа "за", 260 "против" и 12 "въздържали се") да промени дизайна на енергийните етикети на телевизорите. ЕК беше предложила мерки, с които да се въведат подраздели при най-високия енергиен клас "А", добавяйки по този начин нови класове като "А-20%", "А-40%", "А-60%" и т.н.

Депутатите са против този нов формат, тъй като според тях той ще породи объркване сред потребителите дали клас "А" представлява енергийно ефективен или неефективен продукт. Вместо това те смятат, че Комисията трябва да запази енергийния клас "А" като референция за 10-20% от уредите с най-добри енергийни характеристики.

Членовете на ЕП са на мнение, че телевизорите са уреди, характеризиращи се с висока консумация на енергия; поради това според тях съществува огромен потенциал за икономия на енергия, ако тази категория продукти бъде прибавена към схемата за енергийно етикетиране. Затова те приканват Комисията да внесе нов проект по въпроса "въз основа на затворената скала A-G", което трябва да стане не по-късно от 30 септември 2009 г.

Ново етикетиране за хладилници и фризери

Подобна резолюция, противопоставяща се на намерението на Комисията да въведе нов дизайн на енергийните етикети и класовете енергийна ефективност за домакинските уреди за замразяване, не беше подкрепена от необходимото мнозинство депутати (389 депутати гласуваха "за", като в случая бяха необходими поне 393 гласа "за"). Така занапред хладилник с нов етикет "А-20%" ще означава, че продуктът консумира 20% по-малко енергия, отколкото продукт от клас "А".

Процедура по регулиране с контрол

Според съществуващата директива за енергийно етикетиране, приета от ЕП и Съвета през 1992 г., Комисията може да въведе технически изисквания (например енергийни класове) за домакински уреди като фризери, перални машини, сушилни, миялни машини или климатици. ЕП и Съветът могат от своя страна да блокират прилагането на подобни мерки чрез "процедура по регулиране с контрол". ЕП може да го направи, като вземе решение с абсолютно мнозинство на своите членове (най-малко 393 гласа).
Ключови думи: потребители, енергиен клас, телевизор, етикиране, хладилници, фризери,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерияАрхив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
Мебели Бургас | namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |